Την επανεκκίνηση ενός διαλόγου, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της θέσης της ελληνόκτητης ναυτιλίας και στην οικονομική ανάπτυξη, ζήτησε, μιλώντας σήμερα από το βήμα της έκθεσης «Ποσειδώνια 2016», ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι Έλληνες ναυτικοί φημίζονται για την επίτευξη υψηλών επιδόσεων στους χώρους της ελληνικής ναυτιλίας. Παράλληλα οι Έλληνες αξιωματικοί συγκαταλέγονται μεταξύ των καλύτερων του κόσμου.

 

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες για την περαιτέρω βελτίωση και αναβάθμιση τόσο της ναυτικής εκπαίδευσης όσο και των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού. Επιθυμία μας είναι να επιστρέψουν τα ελληνικά πληρώματα στα ελληνόκτητα πλοία της ποντοπόρου ναυτιλίας» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. Επίσης επισήμανε πως από το 2009 βιώσαμε ως χώρα σημαντικές αλλαγές με την απότομη απομείωση του ΑΕΠ κατά περίπου 25%, ενώ ο ελληνικός λαός υπέστη θυσίες, όμως με το κλείσιμο της αξιολόγησης κλείνει ο μεγάλος υφεσιακός κύκλος των προηγούμενων ετών και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο. Η συμφωνία για το χρέος οδηγεί τη χώρα μας στην άμεση επάνοδο στις αγορές.

 

«Χάρη στην επίμονη διαπραγμάτευση πέρυσι, το ζήτημα του ελληνικού χρέους τίθεται πλέον σε ρεαλιστική βάση» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Κανένα χρέος δεν είναι βιώσιμο όταν στηρίζεται στην υπόθεση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4,5% πολλές δεκαετίες. Οι Ευρωπαίοι εταίροι συνειδητοποιούν ότι το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν μπορεί να προχωρήσει όταν στα δύσκολα επανέρχονται οι εθνικές στρατηγικές και οι απλοϊκοί ηθικολογικοί διαχωρισμοί περί ενάρετων και άσωτων».

 

«Ταυτόχρονα, η ρήτρα του 15% του ΑΕΠ για το χρέος νομίζω ότι είναι το πιο σημαντικό: η Ελλάδα μια για πάντα παραμένει χώρα της Ευρωζώνης και το Grexit φεύγει τελείως από το τραπέζι. Εξασφαλίζεται ότι η αποπληρωμή του θα γίνεται με όρους βιώσιμους και για την ελληνική κοινωνία και οικονομία».

 

«Μόνο μ’ αυτό τον τρόπο θα διορθωθούν οι αδικίες των προηγούμενων ετών προς τους οικονομικά ασθενέστερους και θα προκύψουν πόροι για διαρθρωτικές επενδύσεις, ώστε να συγκλίνουμε με τον ανεπτυγμένο βιομηχανικά Βορρά στη νέα περίοδο της παγκόσμιας οικονομίας».

 

«Είμαι πεπεισμένος ότι η κρίση μάς βοήθησε να αντιληφθούμε ότι για να μπορέσουμε να αλλάξουμε σελίδα, να αναπτυχθούμε, και το κυριότερο να χτίσουμε από την αρχή μια υγιή οικονομία, πρέπει να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και πιο εξωστρεφείς». Το μοντέλο με το οποίο αναπτύσσεται η ελληνική ναυτιλία, τόνισε ο πρωθυπουργός, μπορεί να αποτελέσει θετικό παράδειγμα στην εκπόνηση του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος. Αποτελεί δίδαγμα για εμάς ο τρόπος με τον οποίο οι συντελεστές της ναυτιλίας μετουσίωσαν την άρρηκτη σχέση του Έλληνα με τη θάλασσα σε συγκριτικό πλεονέκτημα, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Οι επενδύσεις για τη βελτίωση των υποδομών κρίνονται απαραίτητες για την ανάδειξή τους σε ακόμα ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που θα ενισχύσει την προσπάθεια της χώρας να ανακάμψει. Επενδύσεις, που, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, θα ευνοήσουν παράλληλα και τον τουρισμό αλλά και τη δυνατότητα ανάπτυξης επιχειρηματικών συστάδων με έδρα ένα διευρυμένο ναυτιλιακό κέντρο, όπου θα επιτευχθεί η ανασύσταση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας συνδυαστικά με την παροχή λιμενικών, ναυτιλιακών και εμπορικών υπηρεσιών.

 

Νιώθουμε την ανάγκη να πείσουμε τους Έλληνες εφοπλιστές να μας εμπιστευτούν ότι καταβάλλουμε προσπάθειες να μεταρρυθμίσουμε την ελληνική οικονομία, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.