Η εμμηνόπαυση είναι ο οριστικός τερματισμός της εμμήνου ρύσεως και της γονιμότητας, που ξεκινά 12 μήνες μετά την τελευταία περίοδο μιας γυναίκας.

Συνήθως εμφανίζεται όταν μια γυναίκα διανύει τη δεκαετία των 40 ή των 50 ετών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Mayo clinic, η περίοδος της εμμηνόπαυσης μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες ή ακόμα και χρόνια ανάλογα με τον οργανισμό της κάθε γυναίκας.

 

Τα συμπτώματα-SOS

Τα βασικότερα συμπτώματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες γυναίκες στους μήνες ή στα έτη που μεσολαβούν έως την εμμηνόπαυση, είναι τα εξής:

Ακανόνιστη περίοδος

Κολπική ξηρότητα

Εξάψεις

Νυχτερινή εφίδρωση

Προβλήματα ύπνου

Αλλαγές στη διάθεση

Αύξηση του σωματικού βάρους και επιβράδυνση του μεταβολισμού

Αραίωση των μαλλιών και ξηροδερμία

 

Εξάψεις, ο χειρότερος εφιάλτης

Ο χειρότερος εφιάλτης κάθε γυναίκας που μπαίνει στην εμμηνόπαυση είναι οι εξάψεις, δηλαδή οι κρίσεις έντονης εφίδρωσης και ταχυπαλμίας.

 

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες από τον αμερικανικό οργανισμό NAMS, συνήθεις τρόποι αντιμετώπισης είναι η ορμονοθεραπεία, η φαρμακευτική αγωγή και η λήψη συμπληρωμάτων. Ωστόσο η χρήση κλιματιστικού ή ανεμιστήρα και η τοποθέτηση παγοκύστης κάτω από το μαξιλάρι μπορεί να μοιάζουν λογικές λύσεις για την αντιμετώπιση των εξάψεων, αλλά οι επιστήμονες δεν βρήκαν επαρκή τεκμήρια που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά τους.

 

Επίσης δεν έχουν πραγματοποιηθεί κλινικές δοκιμές που να εξετάζουν την επίδραση συγκεκριμένων τροφών που παραδοσιακά θεωρούνται επιβαρυντικές για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση.

 

Οι γιατροί συχνά συνιστούν στις γυναίκες που περνούν εμμηνόπαυση να αποφεύγουν το αλκοόλ και τα καυτερά φαγητά, ωστόσο δεν έχουν πραγματοποιηθεί κλινικές δοκιμές που να εξετάζουν την επίδραση συγκεκριμένων τροφών που παραδοσιακά θεωρούνται επιβαρυντικές για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση.

 

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό;

Κάθε γυναίκα που βρίσκεται στην εμμηνόπαυση επιβάλλεται να επισκέπτεται σε τακτά χρονικά διαστήματα το γιατρό της και να μην αμελεί τις προληπτικές εξετάσεις οι οποίες περιλαμβάνουν:

κολονοσκόπηση, μαστογραφία, εξέταση των λιπιδίων, έλεγχο του θυρεοειδούς (εφόσον υπάρχει ιστορικό), του μαστού και πυελικό έλεγχο.

Πηγή: healthreport.gr