Μια νέα θεραπεία, που φαίνεται να δίνει σημαντική παράταση ζωής σε ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του μαστού, κυκλοφόρησε στην παγκόσμια αγορά πρόσφατα.

Πρόκειται για την ουσία palbociclib η οποία πρωτοκυκλοφόρησε στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2015, λαμβάνοντας fast track έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων FDA.

 

Η ταχύτητα με την οποία δόθηκε η έγκριση στην Αμερική δεν είναι τυχαία, αφού ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού «χτυπά» με μεγάλη επιθετικότητα και προκαλεί αμέτρητους θανάτους κάθε χρόνο.

 

Η νέα θεραπεία, με βάση τις κλινικές μελέτες, παρατείνει τη ζωή των ασθενών τουλάχιστον κατά δύο χρόνια προσφέροντας ταυτόχρονα μια ποιότητα ζωής.

 

Πότε έρχεται στην Ελλάδα

Στην Ευρώπη το φάρμακο έλαβε έγκριση μόλις πριν από λίγες ημέρες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Στην Ελλάδα βέβαια κατά τη συνήθη τακτική αργοπορίας, μέχρι να λάβει τιμή και να ενταχθεί στη λεγόμενη θετική λίστα φαρμάκων στη λίστα με τα αποζημιούμενα φάρμακα δηλαδή, δεν αποκλείεται να έχει φθάσει το τέλος του 2017!

 

Κατ’ εξαίρεση χορήγηση σε 70 Ελληνίδες

Στο μεταξύ όμως μέχρι να πάρει έγκριση στην Ευρώπη η νέα θεραπεία, 70 Ελληνίδες έχουν ήδη λάβει το φάρμακο μέσω μιας ειδικής διαδικασίας που προβλέπει ο νόμος. Ωστόσο παρότι το νέο φάρμακο είναι πρώτης γραμμής και πρέπει να χρησιμοποιείται από την αρχή για την καταπολέμηση του μεταστατικού καρκίνου του μαστού, λόγω της ιδιαίτερης διαδικασίας μέσω της οποίας χορηγείται τωρα στη χώρα μας, μπορεί να δοθεί μόνο ως θεραπεία 4ης γραμμής. Γεγονός που σημαίνει ότι η ασθενής θα πρέπει να έχει περάσει προηγουμένως άλλα τρία στάδια με διαφορετικές θεραπείες.

 

Όμως πλέον δημιουργούνται και νέες δυσκολίες για τη χορήγηση του φαρμάκου σε άλλες ασθενείς που θα διαγνωστούν με μεταστατικό καρκίνο του μαστού.

 

Σύμφωνα με το νόμο, μετά την έγκριση του φαρμάκου από τον Ευρωπαικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), το σκεύασμα πρέπει να πάψει να χορηγείται δωρεάν από την εταιρεία και οι ασθενείς θα πρέπει να περιμένουν πότε θα εγκριθεί επισήμως στη χώρα μας η θεραπεία και να λάβει τιμή ώστε να μπορέσουν να το λάβουν.

 

Πάντως τα μηνύματα που έρχονται από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα σχετικά με την καταπολέμηση του καρκίνου όλων των μορφών είναι μάλλον θετικά. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ πλέον διαγιγνώσκονται περισσότερα περιστατικά καρκίνου, οι ασθενείς ζουν πολύ περισσότερα χρόνια από το παρελθόν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι με βάση τα επίσημα δεδομένα, οι Ευρωπαίοι που διαγνώστηκαν το 2012 με κάποιας μορφής καρκίνου, οι 66.000 από αυτούς συνεχίζουν να επιβιώνουν και σήμερα. Σήμερα στην Ευρώπη διαγιγνώσκονται 464.200 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, ενώ 131.260 γυναίκες χάνουν τελικά τη ζωή τους.

 

Από το σύνολο των καρκίνων του μαστού, το 10% των περιπτώσεων διαγιγνώσκονται με μεταστατική νόσο εξαιτίας της επιθετικότητας της μορφής του καρκίνου αλλά και της έλλειψης πρόληψης.

Πηγή: healthreport.gr