Μόνο έτσι θα μπορούσε η Ε.Ε. να ανακτήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη της από τους πολίτες που κάθε ημέρα προστίθενται στο μεγάλο αριθμό των φτωχών, των ανήμπορων. Δημιουργώντας ένα ευρωπαϊκό ταμείο, που θα χρηματοδοτούσε, ή έστω θα εγγυούνταν, ένα ελάχιστο εισόδημα για τους 500 εκατομμύρια πολίτες των 28 κρατών-μελών.

Της Μαρίνας Κουρμπέλα (marinakourbela@gmail.com)

Mπορεί να ακούγεται ως εξωπραγματική, ως υπερβολικά αισιόδοξη προοπτική, αλλά για τη σημερινή χρονική στιγμή θα ήταν η ιδανική λύση για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα τη βοηθούσε να κινητοποιήσει το μεγάλο μέρος της κοινωνίας, των σχεδόν απελπισμένων, απογοητευμένων και όσων νιώθουν προδομένοι από τις ηγεσίες τους. Μια τέτοια εξέλιξη, εκτιμούν οι ειδικοί, θα είxε πολλές και πολύμορφες θετικές επιδράσεις στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα και θα απέφερε, έμμεσα και άμεσα, περισσότερα κονδύλια από ό,τι θα κόστιζε.

Περί τίνος πρόκειται
Πρόκειται για την ιδέα ενός ελάχιστου ευρωπαϊκού εισοδήματος χρηματοδοτούμενου από ευρωπαϊκό ταμείο, προκειμένου να καταπολεμηθεί πραγματικά η φτώχεια και να δοθεί στους πολίτες απτό παράδειγμα θετικής δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα συζητήσει, αύριο, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) Γιώργος Ντάσης.

 

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Γιώργου Ντάση στην Ελλάδα, μετά την εκλογή του, τον Οκτώβριο του 2015, στην προεδρία της ΕΟΚΕ, του Θεσμικού αυτού Οργάνου της Ε.Ε., που εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή κοινωνία των πολιτών στην αρχιτεκτονική της Ένωσης.
Σημειώνεται, δε, πως αυτή τη στιγμή ο κ. Ντάσης είναι ο μόνος Έλληνας επικεφαλής ευρωπαϊκού οργάνου.

 

Αύριο θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, και στο πλαίσιο της συνάντησης θα αναφερθεί σε θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα την ΕΟΚΕ και τα οποία βρίσκονται στην καρδιά της επικαιρότητας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, θα αναφερθεί:

  • Στην ιδέα ενός ελάχιστου ευρωπαϊκού εισοδήματος χρηματοδοτούμενου από ευρωπαϊκό ταμείο, προκειμένου να καταπολεμηθεί πραγματικά η φτώχεια και να δοθεί στους πολίτες απτό παράδειγμα θετικής δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προαναφέραμε.
  • Στην κοινωνική κατάσταση στην Ευρώπη και τα πλήγματα στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.
  • Στη μεταναστευτική κρίση και την εισροή προσφύγων στην Ε.Ε., που επηρεάζει σοβαρά την Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της μορφολογίας της.
  • Στις απειλές ενάντια στο χώρο Σένγκεν που ανακύπτουν όσο η μεταναστευτική κρίση λαμβάνει διαστάσεις και την ανάγκη προάσπισης αυτού του θεμελιώδους κεκτημένου της Ένωσης.

Επισημαίνεται πως η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται λίγο καιρό μετά την αποστολή παρατηρητών της ΕΟΚΕ στην Ελλάδα, και ειδικά στη Μυτιλήνη, τη Μόρια, την Ειδομένη και το Πολύκαστρο, στο πλαίσιο σειράς αποστολών στις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από τα μεταναστευτικά κύματα, προκειμένου να εντοπιστούν πρακτικές λύσεις και να διατυπωθούν συγκεκριμένες συστάσεις, οι οποίες θα συζητηθούν κατά τη σύνοδο ολομέλειας της ΕΟΚΕ τον προσεχή Μάρτιο, με την παρουσία του επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου.