Της Νότας Χατζηαναστασίου

Στη γρεβενιώτικη Πίνδο, στην αγκαλιά της υπέροχης γρεβενιώτικης φύσης, απλώνει τα χιονισμένα μονοπάτια του το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας.

Ο νομός Γρεβενών κατατάσσεται πλέον στους πιο ανεπτυγμένους τουριστικά νομούς της χώρας μας. Με πολύτιμα φυσικά μνημεία, με υπέροχα πέτρινα γεφύρια και φυσικά με το μοναδικό Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα, μας καλωσορίζει σε έναν πανέμορφο φυσικό κόσμο.

 

Το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας είναι από τα ομορφότερα της χώρας, αφού εδώ θα κάνετε σκι μέσα σε ένα πανέμορφο δάσος από οξιές και ρόμπολα. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Γρεβενών και σε απόσταση 42 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του νομού, την πόλη των μανιταριών, τα Γρεβενά.

 

Βασιλιτσα διαδρομή στο δάσος

 

«Η φύση της Πίνδου παραμένει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου, το ίδιο σκουροπράσινο χρώμα των κωνοφόρων, η ίδια χιλιόχρωμη οξιά, η ίδια αθάνατη δρυς, με μόνη διαφορά ότι τις πρώτες εκείνες εποχές του χρόνου στα δάση αυτά βάδισαν όντα που δεν υπάρχουν πια, όπως το μαμούθ που αποκαλύφθηκε στο νομό μας και η συνύπαρξη αυτή ενέπνευσε το σήμα του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας «χιονοδρόμος στους χαυλιόδοντες του μαμούθ»». Με αυτό το κείμενο ξεκινούν την παρουσίαση του χιονοδρομικού τους κέντρου οι άνθρωποί του στο πολύ καλό site του.

 

Αυτό το μεγαλείο της φύσης παρότρυνε στις αρχές του 1975 μία ομάδα ανθρώπων να δημιουργήσουν το Χιονοδρομικό Ορειβατικό Σύλλογο και να πραγματοποιήσουν ένα όνειρό τους: το χιονοδρομικό κέντρο στη Βασιλίτσα. Τα κατάφεραν και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά μαγευτικό!

 

Στο www.vasilitsa.com μπορείτε να πάρετε όλες τις πληροφορίες που θέλετε σχετικά με τις πίστες, τον καιρό, αλλά και τις τιμές. Η διεύθυνση του χιονοδρομικού ενημερώνει καθημερινά με ανακοινώσεις της για την κατάσταση του καιρού, αλλά και για τις πίστες που είναι σε λειτουργία και μάλιστα με πολύ καλό χιόνι!

 

Διαθέτει 7 αναβατήρες και 16 πίστες, όπως επίσης και 3 πίστες για αρχάριους. Στη Βασιλίτσα θα βρείτε τη μεγαλύτερη πίστα στην Ελλάδα μήκους 3.860 μ. ενώ δύο πίστες του κέντρου, η πίστα Δίας και η πίστα Τυμφαία, έχουν χαρακτηριστεί από την FIS ολυμπιακών προδιαγραφών! Να ξέρετε πάντως πως όλοι οι αναβατήρες εξυπηρετούν πίστες διαφόρων δυσκολιών και κλίσεων συνολικού μήκους 22 χλμ., που δεν έχουν δεχθεί εξωτερικές παρεμβάσεις και έχουν διατηρήσει τη φυσική τους ομορφιά. Και ίσως αυτό να είναι και το μεγάλο του πλεονέκτημα!

 

Επίσης ένα άλλο πλεονέκτημα της Βασιλίτσας είναι ότι έχει πάντα φυσικό χιόνι! Μία ανεπανάληπτη εμπειρία που, πιστέψτε με, σας το λέω εκ πείρας, δεν πρέπει να χάσετε είναι και το νυχτερινό σκι που οργανώνεται συνήθως τα Σαββατόβραδα -καιρού επιτρέποντος βέβαια- στις πίστες του «Ελίμεια 1 και 2»! Είναι απλά υπέροχο!

 

Βασιλίτσα νυχτερινό σκι

 

Η θέα από τους αναβατήρες όπως είναι φυσικό είναι καταπληκτική, αφού καθώς θα ανεβαίνετε θα αντικρίσετε σαν σε πίνακα ζωγραφικής τα βουνά Αστράκα και Γκαμήλα, τις λίμνες Φλέγγα και Σμόλικα, αλλά και την κοιλάδα των Γρεβενών.

 

Τα τελευταία χρόνια -και χάρη στη λειτουργία της Εγνατίας Οδού- το χιονοδρομικό κέντρο αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς των Ελλήνων χιονοδρόμων. Όταν θα επισκεφθείτε όμως την περιοχή θα πρέπει να αφιερώσετε και 2-3 μέρες για να γνωρίσετε από κοντά τα χωριά των Γρεβενών, τα μοναδικά πέτρινα γεφύρια αλλά και τη γρεβενιώτικη φύση.

 

Τα χωριά των Γρεβενών βρίσκονται αμφιθεατρικά χτισμένα στις κατάφυτες πλαγιές τής γύρω περιοχής. Παλιοί οικισμοί, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια ξαναζωντανεύουν. Αναβρυτά, Αετιά, Φιλιππαίοι, Σαμαρίνα, Αβδέλα, Πολυνέρι, Σμίξη είναι τα χωριά του νομού που, χαμένα μέσα στα δάση, ξεδιπλώνουν τις ιστορίες τους.

 

Στο ταξίδι σας στο νομό Γρεβενών δεν θα παραλείψετε να επισκεφθείτε όσο μπορείτε περισσότερα από τα 19 πέτρινα γεφύρια του νομού. Παραδοσιακά, μονότοξα ή πολύτοξα, τα πέτρινα γεφύρια των Γρεβενών χρονολογούνται από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Χτίστηκαν από ντόπιους λαϊκούς αυτοδίδακτους μαστόρους με οδηγό το ένστικτό τους, αλλά και την πολυετή εμπειρία τους και είναι βέβαια άξια θαυμασμού, τόσο για την τεχνική τους όσο και για την άψογη αισθητική τους.

 

Δείτε από κοντά λοιπόν το Γεφύρι στον Μύλο Σπηλαίου, όπως επίσης και το γεφύρι της Πορτίτσας στο χωριό Σπήλαιο μέσα στο φαράγγι, στον ποταμό Βενέτικο, σε ένα τοπίο εκπληκτικής ομορφιάς. Το γεφύρι της Λιάτισσας, το γεφύρι Δοτσικού, το γεφύρι του Αζίζ-Αγά στο χωριό Τρίκωμο, της Κρανιάς, του Ζιάκα, του Κηπουρειού, όλα υπέροχα μνημεία της τέχνης των λαϊκών μαστόρων του τόπου.

 

γεφύρι ζιάκα

 

Η πεζοπορία στον Εθνικό Δρυμό Βάλια Κάλντα θα πρέπει να ενταχθεί στο πρόγραμμά σας, ενώ η κατάβαση του Βενέτικου ποταμού είτε με κανό είτε με rafting θα συμπληρώσει τη λίστα των τολμηρών σας εμπειριών. Και μετά την περιήγησή σας στο νομό, την ώρα του φαγητού μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις τοπικές σπεσιαλιτέ: κατσικάκι στη σούβλα, ανεβατό τυρί, ή καταπληκτικό μπάτζο σαγανάκι, συνοδεία με πολύ καλό ντόπιο κρασί ή τσίπουρο. Στα ορεινά χωριά της Πίνδου, Σπήλαιο, Αλατόπετρα, Πολυνέρι, Σμίξη, Φιλιππαίοι, Δοτσικό, θα βρείτε φοβερές τηγανιές από χοιρινό, πικάντικα λουκάνικα, παϊδάκια, σαγανάκι με φέτα καυτερή, ενώ στο Μοναχίτι θα δοκιμάσετε κολοκυθόπιτες και πρασοκεφτέδες με ντόπιο καλό κρασί.

 

Όσο για τη διαμονή σας στην περιοχή, υπάρχουν πάρα πολλά όμορφα καταλύματα που θα σας προσφέρουν τη θαλπωρή τους, αλλά και όλες τις ανέσεις για ξεκούραστες και ανέμελες διακοπές.