Tης Μαρίνας Κουρμπέλα (marinakourbela@gmail.com)

Σε μια σύνοδο υπουργών Εξωτερικών, οι οποίοι, συνολικά, εκπροσωπούσαν μια αγορά καταναλωτών που πλησιάζει περίπου το ένα δισεκατομμύριο (μαζί με τα 500 εκατομμύρια και πλέον της Ε.Ε.), συμμετείχε ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δημήτρης Μάρδας.

Πρόκειται για την Υπουργική Σύνοδο της Ε.Ε. και της Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), η οποία πραγματοποιήθηκε, χθες, στην Μπανγκόκ.

 

Προβάλλουμε το θέμα του πληθυσμού, διότι η ελληνική παρουσία σε έναν τόσο μεγάλο διεθνή οργανισμό συμβάλλει τουλάχιστον θετικά στην πολιτική της εξωστρέφειας που εφαρμόζει η χώρα μας.

 

Η παρέμβαση του κ. Μάρδα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στην παρέμβασή του ο υφυπουργός, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας για δημιουργία Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών ανάμεσα στα κράτη της ASEAN και την Ε.Ε., οι εθνικές πολιτικές που εισάγουν Μέτρα Μη Δασμολογικού Χαρακτήρα αποτελούν εμπόδιο για την ανάπτυξη των εμπορικών συναλλαγών των δύο πλευρών.

 

Αναφερόμενος και στο φλέγον θέμα, το μεταναστευτικό, τόνισε ότι οι εθνικές πολιτικές πρέπει να είναι συμβατές με τη Συνθήκη της Λισαβόνας που εισάγει την αλληλεγγύη εντός της Ε.Ε., τη συλλογική δράση και την κατανομή των βαρών και ευθυνών.

 

Bangkok city

 

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Μάρδας είχε διμερείς συναντήσεις με επικεφαλής αντιπροσωπειών κρατών της ΝΑ Ασίας. Συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Μιανμάρ Kyaw Tin και με τον υφυπουργό Εξωτερικών του Βιετνάμ Nguyen Quoc Dung. Επίσης, είχε προγραμματιστεί συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ταϊλάνδης.

 

Με τους συνομιλητές του, ο κ. Μάρδας αντάλλαξε απόψεις για διμερή οικονομικά θέματα, αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στις δυνατότητες διεύρυνσης του διμερούς εμπορίου, μέσω της ανάπτυξης σχέσεων μεταξύ των ελληνικών Επιμελητηρίων με τους αντίστοιχους παραγωγικούς φορείς των χωρών αυτών.

 

Με αφορμή την εκδημία του βασιλέως της Ταϋλάνδης, Bhumibol Adulyadej, ο κ. Μάρδας μετέβη στο υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊλάνδης, όπου υπέγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων που έχει ανοίξει για το σκοπό αυτό. 

Επόμενος σταθμός του κ. Μάρδα μετά την Ταϊλάνδη είναι η Δημοκρατία της Κορέας, όπου θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδος – Κορέας. Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, θα συναντηθεί με τον ομόλογό του και συμπρόεδρο αυτής υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για οικονομικά θέματα, Lee Tae-Ho.

 

Υπενθυμίζουμε, πως οι δυνατότητες εξαγωγών προς την Κορέα, και γενικά του διμερούς εμπορίου, έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά την, περίπου από τριετίας, υπογραφή της Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών Ε.Ε. – Κορέας, με την οποία καταργούνται σχεδόν στο σύνολο τους οι δασμοί.

Πηγή: Blog: marina anastas.kourbela