Μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη, όσον αφορά την επένδυση στο Ελληνικό, έρχεται από την παρέμβαση του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά να προτείνει ολόκληρη την έκταση να χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος.

Με εξαιρετικά επείγουσα επιστολή της γενικής διεύθυνσης αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς του υπουργείου, προς τα αρμόδια υπουργεία και το ΤΑΙΠΕΔ, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ενημερώνουν πως «πρόκειται να κινήσουν τη διαδικασία οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου σε περιοχή που εκτείνεται στους Δήμους Αλίμου και Ελληνικού – Αργυρούπολης».

Μετά τα πείσματα των κ.κ. Δρίτσα, Σκουρλέτη, Σπίρτζη, έρχεται η σειρά του υπουργείου Πολιτισμού να κάνει άνω-κάτω το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο για την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου.

Επιπλέον, με αυτή την επιστολή ζητούν από όλους τους αποδέκτες -ανάμεσά τους τα υπουργεία Αμυνας, Υποδομών και Οικονομικών- εντός δύο μηνών τις απόψεις τους, προκειμένου να προβούν στις περαιτέρω ενέργειες.

Στην επιστολή επισυνάπτεται και τοπογραφικό διάγραμμα, μαζί με πίνακα των οδών που οριοθετούν την υπό χαρακτηρισμό περιοχή, το οποίο δημοσίευσε η «Καθημερινή». Από αυτό προκύπτει ότι η εν λόγω έκταση περιλαμβάνει πρακτικά το σύνολο της έκτασης του πρώην αεροδρομίου.

Οι πρώτες αντιδράσεις 

Η Ένωση Κεντρώων εξέδωσε ανακοίνωση που απορεί με αυτά που συμβαίνουν:

«Έπρεπε να συμφωνηθεί η επένδυση, για να συζητηθεί εκ των υστέρων ότι το Ελληνικό είναι αρχαιολογικός χώρος; Όλα στο πόδι σε αυτή τη χώρα; Καμία υπευθυνότητα; Κανείς δεν πρόκειται να μας πάρει στα σοβαρά, δυστυχώς. Ερασιτεχνισμοί παντού και πάντα. Είμαστε άξιοι της μοίρας μας».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντά με αιχμηρό tweet για το θέμα. 

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«Θα τους θυμάστε και από το σχολείο. Είναι αυτοί που όταν έχαναν, έπαιρναν την μπάλα και έφευγαν. Ή την πετούσαν στον δρόμο, να την πατήσει το αυτοκίνητο να τελειώσει άδοξα το ματς. Ή την πήγαιναν στο γραφείο των καθηγητών. «Κύριε – κύριε κάποιος θα χτυπήσει’. Τέτοιοι τύποι είναι σήμερα υπουργοί. Δεν τους άρεσε η απόφαση για την Cosco και προσπάθησαν να την ανατρέψουν εισάγοντας λάθρα στην Βουλή ένα δικό τους κείμενο -ελπίζοντας ότι οι Κινέζοι δεν ξέρουν ελληνικά. Τώρα με το μισό κράτος στις διακοπές θέλουν να ορίσουν ως αρχαιολογική ζώνη το παλιό αεροδρόμιο! Ναι δεν είναι πλάκα. Υπουργοί και ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ συνωμοτούν Αυγουστιάτικα, για να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο η αξιοποίηση του Ελληνικού. Κινούν την διαδικασία για να οριστεί ως αρχαιολογικός χώρος η περιοχή που εκτείνεται στους Δήμους Αλίμου και Ελληνικού – Αργυρούπολης. Είναι άλλωστε γνωστό σε όλη την οικουμένη ότι το περιζήτητο αρχαιολογικό τρίπτυχο της χώρας είναι η Αφάντου στην Ρόδο, το Μαρκόπουλο και το Ελληνικό.

Γελοίες επιλογές κουτοπόνηρων ανθρώπων. Αν είχαν κότσια, θα έπρεπε να βγουν και να πουν καθαρά όχι στην αξιοποίηση αλλά πού να διακινδυνεύεις καλοκαιριάτικα το Υπουργείο σου … Να χάσουν και την δουλειά τους και οι διορισμένοι φίλοι σου…

Πέτα καλύτερα η μπάλα στην… αρχαιολογία!».

 

Χάρης Θεοχάρης: Μπορείτε ή όχι να κυβερνήσετε;

«Cosco, ΔΕΣΦΑ και τώρα Ελληνικό. H κυβέρνηση από τη μια δηλώνει πρόθυμη στους δανειστές να υλοποιήσει όσα της επιβλήθηκαν με το τρίτο μνημόνιο και από την άλλη κηρύττει «ανταρτοπόλεμο» για εσωτερική κατανάλωση.

Ακούμε έκπληκτοι για την πρόθεση του Υπουργείου Πολιτισμού να κινήσει διαδικασία οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου σε περιοχή των Δήμων Αργυρούπολης και Ελληνικού που καταλαμβάνει το σύνολο σχεδόν των εκτάσεων του παλαιού αεροδρομίου!

15 χρόνια κρατάει η περιπέτεια ενός χώρου που μπορούσε ήδη να συγκαταλέγεται στις ωραιότερες αστικές περιοχές στην Ευρώπη. Πρώτα ήταν οι παλινωδίες των εκάστοτε κυβερνήσεων και τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση έχουμε το «νέο όραμα» για το Ελληνικό: Η προσπάθεια της κ. Βαλαβάνη το 2015 να το μετατρέψει σε χωματερή, η «γκετοποίηση» που ήρθε με την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών και τώρα, αφού η συμφωνία μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και αναδόχου εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, έρχεται το ΥΠ.ΠΟ. να οριοθετήσει αρχαιολογικό χώρο.

Προφανώς το ΥΠ.ΠΟ θεωρεί ότι ο χώρος είναι τέτοιου πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος που η εκμετάλλευσή του από το ίδιο το Υπουργείο θα φέρει έσοδα τουλάχιστον ίσα με αυτά που θα προκύψουν από τη σύμβαση, δηλαδή έως και 10 δις στα 25 χρόνια- και επιπλέον δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας.

Ας σταματήσει επιτέλους η κυβέρνηση τις παλινωδίες που εκθέτουν τη χώρα και κυρίως ας βγει ο κ. Τσίπρας να μας πει: Τι ισχύει; Η συμφωνία με τους επενδυτές ή οι ιδεοληψίες του κ. Μπαλτά;

Και κυρίως ας αποφασίσει ο Πρωθυπουργός: Μπορεί ή όχι να κυβερνήσει;»