Η Ελλάδα έχασε έναν πολύτιμο σύμμαχο στον αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, τον Βρετανό ελληνιστή, βουλευτή κάποτε του Εργατικού κόμματος Εντι Ο΄Χάρα.
Ο σπουδαίος αυτός φιλέλληνας, καθηγητής αρχαίων ελληνικών και λατινικών, παθιασμένος με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την κληρονομιά του, έφυγε το βράδυ του Σαββάτου 28 Μαΐου από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα.

Στον Εντι Ο΄Χάρα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η μεταστροφή της κοινής γνώμης της Βρετανίας υπέρ του ελληνικού αιτήματος. Ηταν πρόεδρος της βρετανικής επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα (British Committee for the Restitution of the Parthenon Marbles).

Υπήρξε από τους νουνεχείς εκείνους ανθρώπους που δεν πίστευαν στην διεκδίκηση των Γλυπτών μέσω της δικαστικούς οδού. Θεωρούσε ότι κανένα δικαστήριο ή σώμα ένορκων δεν θα έβγαζε μια ξεκάθαρη και πειστική απόφαση που να δικαιώνει την Ελλάδα. Πίστευε ότι η απόφαση θα είναι ασαφής, ή μάλλον με πολλούς αστερίσκους και σχόλια, και αυτό θα αδυνάτιζε σημαντικά και μόνιμα πλέον τη θέση της Ελλάδας. Κι επειδή η Κυβέρνηση Σαμαρά είχε καλέσει την δικηγόρο -σύζυγο του Τζορτζ Κλούνεϊ Αμάλ Αλαμουντιν και το βρετανικό δικηγορικό γραφείο στο οποίο εργάζεται να αναλάβει την υπόθεση.

Ο Εντι Ο΄Χάρα είχε δηλώσει ότι ως επιτροπή θα στήριζε οποιαδήποτε απόφαση, θα επέλεγε η ελληνική κυβέρνηση για τη διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα. » Η προσωπική μου όμως θέση είναι ότι πρέπει να αποκλειστεί η νομική οδός, γιατί εκ των πραγμάτων είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα θα βγει ζημιωμένη», γιατί «η δικαστική διεκδίκηση έχει πολλούς σκοπέλους για την ελληνική πλευρά, και νομικές περιπλοκές, και δεν είναι εύκολο να αποφασίσεις νομικά σε ποιον θα πρέπει να κάνεις την αγωγή: στο βρετανικό μουσείο ή στη βρετανική κυβέρνηση. Διότι, όταν τα έκλεψε ο Λόρδος Ελγιν, το ελληνικό κράτος δεν είχε οντότητα, η Αθήνα ήταν υπό την κατοχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Επίσης το νομικό σύστημα εκείνης της περιόδου ήταν διαφορετικό από αυτό όπου υπάρχει σήμερα».

 

Το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού γνωρίζει με το παραπάνω την προσφορά του ανδρός και το κύρος που προσέδιδε η παρουσία του σε αυτόν τον μάταιο, όπως δείχνει η πεζή πραγματικότητα, αγώνα. Γι αυτό εξέδωσε ανακοίνωση που σημειώνει μεταξύ άλλων:» Με οδύνη αποχαιρετούμε έναν άξιο και μάχιμο λόγιο που κατέθεσε μεγάλο μέρος της ενέργειάς και του χρόνου του στο βωμό του δίκαιου αιτήματος της πατρίδας μας. Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του και ευχόμαστε το δυσαναπλήρωτο κενό που αφήνει η απουσία του να καλυφθεί σύντομα από επάξιους και εξίσου δραστήριους συνεχιστές».