Της Μαρίνας Κουρμπέλα (marinakourbela@gmail.com)

Αυτή η εβδομάδα είναι πολύ κρίσιμη για τα ελληνικά ζητήματα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά και για τα ευρωπαϊκά, τα οποία, πάλι, ενδιαφέρουν και την Ελλάδα.

Το Μεταναστευτικό
Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα συνεδριάσει στις 15 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συζητήσουν το θέμα που δημιουργεί στην Ελλάδα τα μεγαλύτερα προβλήματα από κάθε άλλη χώρα-μέλος της Ε.Ε.

 

Είναι χαρακτηριστική η φράση που ακούστηκε και την επαναλαμβάνουμε, πως αν είχαν φωνή και οι πέτρες στην Ελλάδα θα έλεγαν και αυτές: «Έλεος». Ισως χαρακτηριστεί υπερβολή, αλλά με πλήρως αντικειμενικά κριτήρια, και πέρα από κομματικές η άλλες διαστάσεις, ας δούμε τα πράγματα πώς έχουν και συγκεκριμένα μερικά από αυτά:

 

Έχουμε έναν λαό, τον ελληνικό, ο οποίος αφού καθυβρίστηκε ως απρόκοπος και με διάφορα άλλα κοσμητικά επίθετα, πάνω από 2.000 ημέρες ακούει και διαβάζει, κάθε ημέρα, τι θα κοπεί από το εισόδημά του, τι θα περιοριστεί, τι απαγορεύεται, τι υποχρεώσεις έχει, άλλες, νέες υποχρεώσεις, ζει στη γειτονιά του και στο κέντρο την εγκατάλειψη του επιχειρηματία που κατέβασε ρολά, και τα πεζοδρόμια να γεμίζουν μικρά καφενεία, όπου περνούν οι άνεργοι το χρόνο τους, ακούει επαίνους, όπως «καλά κάνετε, αλλά μην ξεκουράζεστε, έχετε πολύ δρόμο, ακόμη» ή «εφαρμόστε αυτά που συμφωνήθηκαν και θα ξεκινήσει η ανάπτυξη», κάτι που ακόμη λέγεται με το «θα», και διάφορα άλλα. Ακούει, επίσης, ότι πολλοί άνθρωποι από άλλες χώρες θαυμάζουν τη χώρα του, αλλά θα την προτιμούσαν χωρίς τους κατοίκους της.

 

Αυτός ο Λαός, λοιπόν, συγκριτικά με το πληθυσμιακό μέγεθος και την κοινωνικοοικονομική του κατάσταση, αναλαμβάνει να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος του μεγαλύτερου, σήμερα, ευρωπαϊκού προβλήματος, του μεταναστευτικού.

 

Όσο για τον γεωγραφικό περίγυρο, ζει σε μια χώρα που κάποιος γείτονας κάθε τόσο όλο και κάτι ζητάει να πάρει, κάθε τόσο διεκδικεί κάποιο κομμάτι. Όσο για τους εταίρους στην Ε.Ε., με ορισμένες εξαιρέσεις, οι άλλοι, ιδιαίτερα από τις νεότερες χώρες-μέλη, αρνούνται να επιμεριστούν βάρη. Δεν εφαρμόζουν ούτε το νόμο, τον κανονισμό της Ε.Ε. για τη μετεγκατάσταση, και προσφεύγουν μάλιστα στο Δικαστήριο της Ε.Ε. για να βρουν το δίκιο τους.

 

Αλλοι Ευρωπαίοι εταίροι προσφεύγουν στη νέα ορολογία, την ευέλικτη αλληλεγγύη (να αναλάβουμε από τις κοινές ευθύνες, αν θέλουμε, όποτε επιλέξουμε, και στο βαθμό που θέλουμε από αυτό που μας πηγαίνει). Στο πλαίσιο αυτό αφήνουν στην Ελλάδα τη διαχείριση του μεγάλου μέρους του μεταναστευτικού και στέλνουν κουβέρτες.

 

Πρόσφατα, σε δημόσια συγκέντρωση, Έλληνας υπουργός αναφώνησε με αγανάκτηση πως δεν θέλουμε τις κουβέρτες: Σε όλα αυτά, έρχονται να προστεθούν νεότερες εξελίξεις, όπως είναι τα κενά που διαφαίνονται στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, Τελικά η συμφωνία δεν εμποδίζει να έρχονται, ξανά και καθημερινά, εκατοντάδες κατατρεγμένοι άνθρωποι στα ελληνικά νησιά.

Ακόμη, έχουμε και την ανακοίνωση της Επιτροπής για επανενεργοποίηση του Δουβλίνου ΙΙ, με παραχώρηση ορισμένων μηνών στην εφαρμογή. Στο κείμενο που ακολουθεί δημοσιεύουμε τι θα συζητήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σχετικά με το μεταναστευτικό και με άλλα θέματα.

 

eidomeni katavlismos 1

 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εργασιών της Συνόδου, σχετικά με το μεταναστευτικό, οι Ευρωπαίοι θα εξετάσουν την εφαρμογή της Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας. Επίσης, θα αξιολογήσουν την επιτευχθείσα πρόοδο σχετικά με τα σύμφωνα που έχουν υπογραφεί με τις επιλεγείσες αφρικανικές χώρες και θα καθορίσουν κατευθύνσεις για τις μελλοντικές εργασίες.

 

Ακόμη, θα αξιολογήσουν τη νομοθετική πρόοδο σχετικά με το Εξωτερικό Επενδυτικό Σχέδιο και θα προτρέψουν τους συννομοθέτες να το εγκρίνουν ταχέως, προκειμένου να ενισχυθεί η υλοποίηση του σχεδίου δράσης της Βαλέτας και των συμφώνων μετανάστευσης.

 

Υπενθυμίζουμε, όπως έχουμε ήδη δημοσιεύσει, πως μια σημαντική πρωτοβουλία της Επιτροπής προς την κατεύθυνση σίγουρης λύσης του μεταναστευτικού είναι αυτή που θα ενθαρρύνει τους μετανάστες να γυρίσουν στις πατρίδες τους, και όσους ζουν εκεί, να παραμείνουν. Πρόκειται για το δεύτερο Σχέδιο Γιούνκερ, το Εξωτερικό Επενδυτικό Σχέδιο, όπως είναι η επίσημη ονομασία, που προβλέπει την πραγματοποίηση επενδύσεων, κυρίως σε αφρικανικές χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών.

 

Όπως επισημαίνουν έγκυροι κύκλοι, είναι μια καλή αρχή για μια σίγουρη λύση στο μεταναστευτικό. Να σημειώσουμε εδώ και τη δήλωση που έκανε ηγέτης αφρικανικής χώρας κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Αφρική.

 

Δεν θέλουμε, τόνισε, να πνίγονται οι νέοι μας στη Μεσόγειο. Θέλουμε να μένουν εδώ.

 

Θα συζητήσουν, εξάλλου, στη Σύνοδο και το θέμα της μεταρρύθμισης του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και τον τρόπο εφαρμογής των αρχών της ευθύνης και της αλληλεγγύης στο μέλλον. Στα άλλα θέματα της Συνόδου περιλαμβάνονται:

1) Ασφάλεια: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επιβεβαιώσει τη δέσμευσή του όσον αφορά τη Στρατηγική Εσωτερικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα εξετάσει επίσης την ενίσχυση της συνεργασίας της Ε.Ε. σε θέματα εξωτερικής ασφάλειας και άμυνας.

Ειδικότερα, οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων θα επικεντρωθούν στις εξής τρεις προτεραιότητες: συνολική στρατηγική της Ε.Ε. στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή άμυνα, εφαρμογή της κοινής δέσμης προτάσεων με την οποία δίνεται συνέχεια στην κοινή δήλωση Ε.Ε.-ΝΑΤΟ που υπογράφηκε στη Βαρσοβία τον Ιούλιο του 2016.

 

2) Οικονομία, κοινωνική ανάπτυξη, νεολαία: Οι ηγέτες θα καταγράψουν την πρόοδο όσον αφορά τις επενδύσεις (παράταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων), τις στρατηγικές για την ενιαία αγορά, τις πρωτοβουλίες για τη νεολαία, την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.

Εξωτερικές σχέσεις

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρόκειται να προβεί σε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα ακόλουθα θέματα:

– Κατάσταση στις Κάτω Χώρες στο πλαίσιο της Συμφωνίας Σύνδεσης Ε.Ε.-Ουκρανίας

– Ρωσία και σύγκρουση στη Συρία

Άτυπη συνεδρίαση των 27 ηγετών: Στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί άτυπη συνεδρίαση των 27 ηγετών. Στόχος θα είναι ο χειρισμός της διαδικασίας του Brexit εκ μέρους της Ε.Ε. των 27, μόλις γίνει η κοινοποίηση από το Ηνωμένο Βασίλειο.