Της Μαρίνας Κουρμπέλα (marinakourbela@gmail.com)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα δέσμη μέτρων με στόχο να διατηρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση την ανταγωνιστικότητά της, καθώς η μετάβαση προς καθαρές μορφές ενέργειας μεταβάλλει τις παγκόσμιες ενεργειακές αγορές.

Τα νέα μέτρα αφορούν ιδιαίτερα τους Ελληνες, διότι η χώρα έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης στον τομέα των καθαρών ενεργειών.

Σημειώνεται, πως η σημερινή δέσμη νομοθετικών προτάσεων καλύπτει την ενεργειακή απόδοση, την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, την ανακαίνιση των κτιρίων της Ευρώπης, που σημαίνει ευεργετικές επιπτώσεις στον κατασκευαστικό τομέα, τοκαινο σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την ασφάλεια του εφοδιασμού και τους κανόνες διακυβέρνησης για την Ενεργειακή Ένωση. Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει έναν νέο δρόμο προς τον οικολογικό σχεδιασμό, καθώς και στρατηγική για συνδεδεμένη και αυτοματοποιημένη κινητικότητα.

Με τα νέα μέτρα θα επιταχυνθεί η καινοτομία σε θέματα καθαρής ενέργειας. Η Ε.Ε. είναι σε καλή θέση για να χρησιμοποιήσει τις πολιτικές της στο πεδίο της έρευνας, της ανάπτυξης και της καινοτομίας ώστε η μετάβαση προς τις καθαρές μορφές ενέργειας να προσφέρει απτά οφέλη για τη βιομηχανία. Με την κινητοποίηση έως 177 δισ. ευρώ δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων ετησίως από το 2021 και μετά, η δέσμη αυτή μπορεί να δημιουργήσει έως 1% αύξηση του ΑΕΠ κατά την επόμενη δεκαετία και να δημιουργήσει 900.000 νέες θέσεις εργασίας.

Επίσης, με τα νέα μέτρα:

– Οι καταναλωτές θα έχουν ενεργό και κεντρικό ρόλο στις ενεργειακές αγορές του μέλλοντος. Οπως επισημαίνει η Επιτροπή,. οι καταναλωτές σε όλη την ΕΕ θα έχουν μελλοντικά στη διάθεσή τους μεγαλύτερη επιλογή προσφορών, πρόσβαση σε αξιόπιστα εργαλεία σύγκρισης των τιμών της ενέργειας και τη δυνατότητα να παράγουν και να πωλούν τη δική τους ηλεκτρική ενέργεια. Η δέσμη μέτρων περιλαμβάνει επίσης ορισμένα μέτρα που αποσκοπούν στην προστασία των πλέον ευάλωτων καταναλωτών.

– Αναδεικνύεται η μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια ως; αναπτυξιακός κλάδος του μέλλοντος με τις καλύτερες προοπτικές για «έξυπνο χρήμα» («smart money»). Σημειώνεται, πως ο τομέας των καθαρών μορφών ενέργειας προσέλκυσε το 2015 συνολικές επενδύσεις άνω των 300 δισ. ευρώ.

Οι τρεις στόχοι
Οι σημερινές προτάσεις της Επιτροπής έχουν τρεις κύριους στόχους:
– να δοθεί προτεραιότητα στην ενεργειακή απόδοση,
– να εδραιωθεί ο ηγετικός ρόλος της Ε.Ε. στο πεδίο της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και
– να διασφαλιστούν δίκαιοι συναλλακτικοί όροι για τους καταναλωτές.

Πώς ξεκίνησε
Τον Οκτώβριο 2014, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε σχετικά με το πλαίσιο πολιτικής για το κλίμα και την ενέργεια της Ε.Ε. με ορίζοντα το 2030, με τον εξής φιλόδοξο εσωτερικό στόχο: τουλάχιστον 40% μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2030. Η συμφωνία του Παρισιού, δικαιώνει την προσέγγιση της Ε.Ε. Η εφαρμογή του πλαισίου πολιτικής για το κλίμα και την ενέργεια έως το 2030, όπως συμφωνήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποτελεί προτεραιότητα για να δοθεί συνέχεια στη Συμφωνία του Παρισιού.

Πηγή: Blog:marina anastas.kourbela