Τη στιγμή που οι πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν μυριάδες προβλήματα που συνδέονται με την επιβίωσή τους, το γεγονός πως έχουν χάσει την πρόσβαση στην εκπαίδευση φαίνεται δευτερεύον. Εντούτοις, η εκπαίδευση και η καλλιέργεια δεξιοτήτων αποτελεί κορυφαίο εργαλείο για τους ανθρώπους που μετεγκαθίστανται σε άλλες χώρες και δεν έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την προηγούμενη καριέρα τους.

Όπως μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προτείνει ως λύση την online εκπαίδευση. Σήμερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοινώνει μια συνεργασία με την online πλατφόρμα Coursera, μέσω της οποίας πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε χιλιάδες εκπαιδευτικά προγράμματα.

 

Το πρόγραμμα «Coursera for Refugees» (Coursera για τους πρόσφυγες) θα λειτουργήσει με τη βοήθεια των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων που στηρίζουν τους εκτοπισμένους σε κάθε χώρα. Οι οργανισμοί αυτοί, αλλά και μεμονωμένοι πρόσφυγες, θα μπορούν να κάνουν αίτηση πρόσβασης στον κατάλογο εκπαιδευτικών προγραμμάτων της πλατφόρμας με πλήρη χρηματοδότηση, το οποίο σημαίνει ότι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν όλα τα μαθήματα του Coursera και να εξασφαλίσουν πιστοποιήσεις εντελώς δωρεάν. Η διαδικτυακή εκπαιδευτική πλατφόρμα προσφέρει διαλέξεις καθηγητών πανεπιστημίων σε μια εξαιρετικά ευρεία γκάμα πεδίων, από την Επιστήμη Δεδομένων μέχρι το Σχέδιο Μόδας.

 

Καθώς εντείνεται η παγκόσμια προσφυγική κρίση, η ανεργία εξελίσσεται σε ολοένα μεγαλύτερη ανησυχία σε όλο τον κόσμο. Η συνεργασία των αμερικανικών αρχών με το Coursera στοχεύει στο να προσφέρει στους πρόσφυγες «σημαντικές δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν στην παγκόσμια οικονομία», τόνισε την περασμένη εβδομάδα ο Evan Ryan, Αμερικανός αξιωματούχος, αρμόδιος για εκπαιδευτικά και πολιτιστικά θέματα. «Αυτό που δεν θέλουμε να κάνουμε, είναι να μην αναλάβουμε δράση», συμπλήρωσε η COO του Coursera, Lila Ibrahim.

 

Πάντως, η αναζήτηση επίλυσης του προβλήματος της ανεργίας των προσφύγων έχει και τα προβλήματά της. Αρχικά, το ξεκίνημα μιας νέας καριέρας δεν περιορίζεται στην παρακολούθηση μερικών εκπαιδευτικών βίντεο και την εξασφάλιση μιας πιστοποίησης από μια σειρά διαλέξεων. Ακόμη κι εκείνοι που σχεδιάζουν να συνεχίσουν την προηγούμενη καριέρα τους, θα είναι δύσκολο να παραμείνουν ενημερωμένοι επάνω σε πρότυπα, πολιτικές και πρακτικές, μόνο με τη βοήθεια online διαλέξεων.

 

Από εκεί και πέρα, σημαντικότερο εμπόδιο αποτελεί το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των μαθημάτων που προσφέρει το Coursera είναι στα αγγλικά. Παρότι οι φορείς χάραξης πολιτικής έχουν επισημάνει αυτό το πρόβλημα και σκοπεύουν να ενσωματώσουν υπότιτλους και μεταφράσεις, οι φραγμοί που επιφέρει η γλώσσα μπορεί να είναι αποτρεπτικοί για πολλούς πρόσφυγες ή να καθυστερήσουν την επιμόρφωσή τους.

 

Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και υπάρχουν ενδείξεις ελπίδας. Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2015 στο Harvard Business Review (HBR) κατέδειξε ότι το 72% των ανθρώπων που παρακολούθησαν ανοικτά online μαθήματα, παρατήρησαν οφέλη από τις νέες δεξιότητες και είδαν βελτίωση στην καριέρα τους.