Δολοφονήθηκε ο 10χρονος ήρωας, που πολέμησε εναντίον των Ταλιμπάν, ενώ πήγαινε στο σχολείο.

 

Ο Wasil Ahmad πήρε για πρώτη φορά τα όπλα εναντίον των Ταλιμπάν, πολεμώντας μαζί με τον θείο του υπερασπίζοντας το χωριό του στο Αφγανιστάν. Οι τοπικές δυνάμεις ασφαλείας δήλωσαν δημοσίως ότι το αγόρι ήταν ένας ήρωας και οι εικόνες του έκαναν το γύρω του κόσμου πέρυσι καθώς τα social media εξυμνούσαν τον ηρωισμό και το θάρρος του.

 

Αλλά την Τετάρτη, Αφγανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι το 10χρονο αγόρι πυροβολήθηκε από αντάρτες στο δρόμο του για το σχολείο, σύμφωνα με το Associated Press. Ενώ, σύμφωνα με τους New York Times ο Wasil, παράτησε την θέση του στην πολι-τοφυλακή για να ξεκινήσει και πάλι το σχολείο, λίγους μήνες πριν το θάνατο του.

 

Η δολοφονία του αγοριού έρχεται εν μέσω επικρίσεων για τη χρήση παιδιών-στρατιωτών στο Αφγανιστάν τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και αυτής των ανταρτών. Μια πρακτική που ουσιαστικά απαγορεύεται από τους νόμους της χώρας, αλλά εξακολουθεί να είναι διαδεδομένη.

 

720

 

Επικρίνοντας της τακτικές της κυβέρνησης, αλλά και τις υποσχέσεις της για την εξάλειψη αυτών των τακτικών εκ μέρους της ο Charu Lata Hogg, διευθυντής του γραφείου για τα παιδιά-στρατιώτες, δήλωσε στην εφημερίδα Guardian ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν στοιχεία για την πρόσληψη 68 παιδιών από τις αφγανικές αστυνομικές αρχές, καθώς και τους Ταλιμπάν, σύμφωνα με έκθεση του 2015, αριθμοί που δεν αντιστοιχούν πλήρως στην πραγματικότητα εξαιτίας της έλλειψης πληροφοριών.

 

«Πρόκειται για μια ανησυχητική τάση. Οι Ταλιμπάν εξακολουθούν να στρατολογούν παιδιά και να τα χρησιμοποιούν για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις αυτοκτονίας, ως κατασκόπους ακόμα και σε πεδία μάχης», δηλώνει ο Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμ-ματέα των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά και την ένοπλες δυνάμεις.

 

O αναπληρωτής επικεφαλής της αστυνομίας της επαρχίας Uruzgan , Rahimullah Han σε δηλώσεις τους στο Associated Press, είπε ότι Wasil πυροβολήθηκε στην πρωτεύ-ουσα της Tirin Kot. Ενώ τόσο ο θείος του όσο και ο πατέρας του ήταν μέλη της πολι-τοφυλακής .

 

Παρά τις διεθνείς προσπάθειες να μπει ένα τέλος στην στρατολόγηση παιδιών, τόσο από τα σώματα ασφαλείας όσο και από αντάρτες και λοιπές ομάδες, το φαινόμενο εξακολουθεί να συναντάται σε 8 χώρες παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων είναι η Νιγηρία, η Υεμένη και η Δημοκρατία του Κονγκό.

 

Χώρες που χαρακτηρίζονται από έντονη βία και συνεχείς συγκρούσεις ,γεγονός που ωστόσο δεν δικαιολογεί πως παιδιά δίνουν τις μάχες άλλων.