Συναγερμός έχει σημάνει στη Ροδόπη, καθώς δεκάδες νεκρά πουλιά εντοπίστηκαν στη λιμνοθάλασσα Αρωγής, όπως και σε άλλα σημεία των υγροτόπων του Εθνικού Πάρκου Αν. Μακεδονίας και Θράκης.

Κινητοποιήθηκε ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου, Βιστονίδας, Ισμαρίδας και δείγματα από τα νεκρά πουλιά ελήφθησαν μόλις χθες από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Α.Μ.-Θ. Γρίπη των πτηνών, παγετός ή έλλειψη τροφής, όλα τα παραπάνω εξετάζονται στην περίπτωση των νεκρών πτηνών, όπως κύκνοι, και άλλα είδη πτηνών, φαλαρίδες και χήνες, πτηνά που αφήνουν την τελευταία τους πνοή στο ευρύτερο σύμπλεγμα των λιμνοθαλασσών της περιοχής.

 

Προηγήθηκε ένας βαρύς χειμώνας, με τους ανθρώπους στο Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου, Βιστονίδας, Ισμαρίδας να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα.
«Ενημερωθήκαμε και πήγαν επόπτες στην περιοχή, όπου κατέγραψαν το περιστατικό. Είναι όντως αρκετά πουλιά νεκρά στην Ξηρολίμνη και από διάφορα είδη κύκνοι, φαλαρίδες, χήνες και κάποια ακόμα. Ενημερώθηκε η Κτηνιατρική η οποία έστειλε συνεργείο και πήραν δείγμα από τα πουλιά, το οποίο θα σταλεί στη Θεσσαλονίκη για να γίνουν αναλύσεις για τυχόν γρίπη των πτηνών.

 

poulia2

»Η γρίπη των πτηνών έχει κρούσματα στη Βουλγαρία και υπήρξε και ένα κρούσμα στο Δέλτα του Έβρου. Φοβόμαστε κυρίως γι’ αυτό. Η αλήθεια είναι ότι στη βόρεια Ευρώπη τα περιστατικά είναι αρκετά», αναφέρει η Ευτέρπη Πατετσίνη, βιολόγος του Φορέα Διαχείρισης. Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, το Σαββατοκύριακο 21-22 Ιανουαρίου, οι επόπτες του Φορέα Διαχείρισης είχαν βγει για καταγραφές της ορνιθοπανίδας, οπότε, σύμφωνα με την κ. Πατετσίνη, «είχαν παρατηρηθεί κάποια νεκρά πουλιά σε όλες τις λιμνοθάλασσες».

 

Όμως αυτό, σημειώνει, «μπορεί να οφείλεται και στην παγωνιά και στη χιονόπτωση των προηγούμενων ημερών. Δεν μπορούσαν να τραφούν και κάποια πέθαναν. Το συγκεκριμένο περιστατικό όμως διαφέρει γιατί μιλάμε για πολύ μεγάλο αριθμό πουλιών, οπότε δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι από εξασθένηση, γι’ αυτό και εξετάζουμε τι άλλο μπορεί να είναι».

Η γρίπη των πτηνών δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο αλλά, όπως ενημερώνει η βιολόγος κ. Πατετσίνη, «πρέπει να κρατάμε κάποιες αποστάσεις ασφαλείας, ιδίως αυτοί που χειρίζονται τα πουλιά που θα πάνε για να πάρουν δείγμα ή θα έρθουν σε επαφή με τα νεκρά πουλιά θα πρέπει οπωσδήποτε να φοράνε γάντια και μάσκα.

 

»Καλό είναι να ενημερώνεται η αρμόδια υπηρεσία, η κτηνιατρική δηλαδή, ωστόσο υπάρχει και υπουργική απόφαση η οποία ορίζει συγκεκριμένα μέτρα βιοασφάλειας για τα οικόσιτα πουλιά, τα οποία θα πρέπει να είναι περιορισμένα μέσα σε περιφράξεις για να μην έρχονται σε επαφή με τα άγρια και μεταδοθεί στην κτηνοτροφία ο ιός και έχουμε απώλειες από εκεί».

 

Ήδη από την προπαραμονή των Χριστουγέννων τέθηκαν σε ισχύ τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και του πτηνοτροφικού κεφαλαίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, μετά τον εντοπισμό νεκρού νεαρού βουβόκυκνου στο Δέλτα του Έβρου, που προσβλήθηκε από τον Η5Ν8, υπότυπο του ιού της γρίπης των πτηνών.

 

poulia3

 

Η περιφερειακή Κτηνιατρική Διεύθυνση είχε ανακοινώσει τα μέτρα συνεκτιμώντας ότι είναι επανειλημμένα τα κρούσματα της νόσου στη βόρεια Ευρώπη και στα Βαλκάνια και ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα αυξηθεί ο αριθμός των μεταναστευτικών πτηνών που θα διαχειμάσουν στους υδροβιότοπους της Α.Μ.-Θ. Σε ό,τι αφορά τη Δημόσια Υγεία, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί μόλυνση του ανθρώπου από τον υπότυπο Η5Ν8, ωστόσο συνιστάται η αποφυγή επαφής του κοινού με τα άγρια πτηνά και κυρίως τα υδρόβια, ενώ σε περίπτωση ανεύρεσης κάποιου άγριου νεκρού πτηνού, άμεσα θα πρέπει να ειδοποιούνται οι κτηνιατρικές αρχές.

 

Για τα οικόσιτα πουλερικά που βρίσκονται σε περιοχές που απέχουν λιγότερο από 2 χιλιόμετρα από υδροβιότοπους απαγορεύεται να διατηρούνται σε ανοιχτούς χώρους, αγρούς ή αυλές, ενώ οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων θα πρέπει να συμμορφωθούν με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και για αυτούς, με βασική μέριμνα την αποφυγή οποιασδήποτε επαφής των εκτρεφόμενων πουλερικών με άγρια πτηνά.

 

Τα δείγματα που ελήφθησαν από τα νεκρά πουλιά στις λιμνοθάλασσες, εστάλησαν σε εργαστήριο της Θεσσαλονίκης και εξετάζεται το ενδεχόμενο τα πουλιά να έχουν προσληφθεί από την γρίπη των πτηνών. Μέχρι σήμερα υπήρχε μόνο ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στο Δέλτα του Έβρου. Οι απαντήσεις αναμένεται να δοθούν από την εξέταση των δειγμάτων.

Πηγή: xronos.gr