Σύμφωνα με αρχαιολόγους, οι Κινέζοι έφτιαχναν μπίρα από κριθάρι πριν από 5.000 χρόνια, καθώς ανακαλύφθηκαν αντικείμενα και άλλα ίχνη που οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα σε μια τοποθεσία της βόρειας Κίνας. Μάλιστα οι διαδικασίες που χρησιμοποιούσαν από ό,τι φαίνεται δεν ήταν πολύ διαφορετικές από τις σημερινές.

Παραμένει βέβαια ασαφές το πότε ξεκίνησαν να πίνουν μπίρα στην αρχαία Κίνα, ενώ κανένας δεν μπορεί να πει τι είδους γεύση είχε η προϊστορική κινεζική μπίρα, καθώς παραμένει άγνωστη η ακριβής συνταγή της, αλλά είναι αρκετά πιθανό να γλύκιζε.

 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ζιαζίνγκ Γουάνγκ του Κέντρου Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των ΗΠΑ. Η έρευνα έφερε στο φως κεραμικά σκεύη ζυθοποιίας σε δύο σημεία στην περιοχή Μιτζιάγια, που χρονολογούνται στο 3400 έως 2900 π.Χ. Η περιοχή κατοικούνταν από το νεολιθικό πολιτισμό των Γιανγκσάο, οι οποίοι πιθανώς εξάπλωσαν στην υπόλοιπη Κίνα τη γνώση της ζυθοποιίας και τη συνήθειά τους να πίνουν μπίρα.

 

Κιτρινωπά χημικά υπολείμματα, σπόροι και φυτόλιθοι που βρέθηκαν σε κούπες, χωνιά και αμφορείς δείχνουν ότι τα σκεύη αυτά είχαν χρησιμοποιηθεί για τη ζύμωση της μπίρας, το φιλτράρισμα και την αποθήκευσή της. Εστίες φωτιάς που υπήρχαν στον ίδιο χώρο, πιθανώς παρείχαν την αναγκαία θερμότητα για την πολτοποίηση της πρώτης ύλης. Η ανάλυση των υπολειμμάτων μέσα στα σκεύη αποκαλύπτει μια απρόσμενη συνταγή μπίρας, με την ταυτόχρονη χρησιμοποίηση κριθαριού, κεχριού, διαφόρων βολβών (γλυκοπατάτας, κρίνων κ.ά.) και «δακρύων του Ιώβ».

 

Η εύρεση υπολειμμάτων κριθαριού στην περιοχή Μιτζιάγια πριν από 5.000 χρόνια είναι η αρχαιότερη στην Κίνα. Οι επιστήμονες θεωρούν πιθανό ότι το κριθάρι, το οποίο πρωτοκαλλιεργήθηκε στην Κεντρική Ασία, χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή μπίρας πολύ πριν αποτελέσει εκτεταμένη γεωργική καλλιέργεια στην Κίνα 3.000 χρόνια αργότερα.

 

Τα αρχαιότερα γραπτά κινεζικά κείμενα που μαρτυρούν την ύπαρξη μπίρας, ανάγονται περίπου στο 1200 π.Χ. και προέρχονται από τη δυναστεία Σανγκ. Η Κίνα έχει μια μακρά παράδοση ζύμωσης αλκοολούχων ποτών με πρώτη ύλη το ρύζι, με τις αρχαιότερες ενδείξεις να φθάνουν το 7000 π.Χ.