Το πρόγραμμα κινουμένων σχεδίων περιγράφει τις περιπέτειες της Jiya, μιας γυναίκας με διπλή ζωή: παθιασμένη δασκάλα την ημέρα, σούπερ-ηρωίδα τη νύχτα. Σε κάθε επεισόδιο πολεμά κακοποιά στοιχεία και πολιτικούς που θέλουν να κλείσουν το σχολείο για κορίτσια όπου διδάσκει.

«Μην τα βάζετε με την κυρία με τα μαύρα», η κεντρική ατάκα του show που παρακολουθεί τις τρελές περιπέτειες τριών παιδιών από το Πακιστάν, τα οποία μπλέκουν διαρκώς επειδή τα βάζουν με ισλαμιστές εξτρεμιστές, διεφθαρμένους Πακιστανούς πολιτικούς και μεγιστάνες του επιχειρηματικού κλάδου.

 

Η Burka Avenger έρχεται σαρωτική για να σώσει την κατάσταση, «πλακώνει στο ξύλο» τους κακούς με όπλα της βιβλία και εκπαιδευτικά εργαλεία, δίνοντας τέλος σε κάθε επεισόδιο με κάποιο κοινωνικό μήνυμα για τη γυναικεία χειραφέτηση και την παιδεία, αλλά και κατά του θρησκευτικού εξτρεμισμού.

 

Ο Haroon, ο δημιουργός του προγράμματος, εμπνεύστηκε το καρτούν από μια πληθώρα ρεπορτάζ που είχε διαβάσει το 2010, σύμφωνα με τα οποία σχολεία θηλέων έκλειναν εξαιτίας του ισλαμικού εξτρεμισμού. Το show έχει βραβευτεί και έχει προβληθεί με επιτυχία σε Πακιστάν, Αφγανιστάν και Ινδία, ενώ το 2013 το περιοδικό Time χαρακτήρισε την Burka Avenger έναν από τους πιο επηρεαστικούς φανταστικούς χαρακτήρες.

 

Η Burka Avenger θεωρείται αμφιλεγόμενος χαρακτήρας για το λόγο ότι φέρει μπούρκα, κάτι που συχνά θεωρείται σεξιστικό. Ωστόσο η Jiya φορά την μπούρκα για να προστατεύσει την ταυτότητά της, γεγονός που καθιστά το ένδυμα εργαλείο χειραφέτησης και υπαινίσσεται πως η θρησκευτική ταυτότητα και η μόρφωση ενός κοριτσιού δεν αλληλοαναιρούνται.

 

1 mpourka

 

«Αν θέλετε να είστε επιτυχημένοι, κάντε τα βιβλία και τα στιλό τους καλύτερους φίλους σας», λέει η Jiya στο πρώτο επεισόδιο της σειράς, που έχει επιδοκιμαστεί για το ηχηρό μήνυμα της χρήσης της παιδείας και όχι των όπλων, για να αντιπαλέψει κανείς οποιοδήποτε εμπόδιο. Το… οπλοστάσιο της ηρωίδας περιέχει μόνο βιβλία, στιλό, σχολικές τσάντες και άλλα παρόμοια, τα οποία καταφέρουν το πιο ουσιαστικό πλήγμα σε πολιτικούς και θρησκευτικές αρχές, ακόμη και στους Ταλιμπάν.

 

Η Burka Avenger αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης σειράς εκστρατειών που εστιάζουν στη βελτίωση του επιπέδου αλφαβητισμού, κυρίως στις γυναίκες. Το ποσοστό αλφαβητισμού για τις γυναίκες του Πακιστάν είναι μόλις 47%, έναντι ενός πολύ υψηλότερου 70% για τους άνδρες.

 

Σύμφωνα με το Global Citizen, μελέτες καταδεικνύουν πως οι γάμοι ανηλίκων θα μειώνονταν κατά ένα συντριπτικό 64% σε περίπτωση που κάθε κορίτσι είχε πρόσβαση στη μόρφωση, καθιστώντας παράλληλα πολύ πιο σπάνιες τις γέννες σε επικίνδυνα νεαρές ηλικίες.

 

Επιπλέον, ο περιορισμός της ανισότητας των φύλων στα επίπεδα αλφαβητισμού μπορεί αποτελέσει βασικό παράγοντα στην εξάλειψη της ακραίας φτώχειας. Αν ένα κορίτσι φοιτήσει στο γυμνάσιο για ένα μόνο έτος παραπάνω, τα εισοδήματά του μπορούν να δουν μια αύξηση 15% με 25% για όλη τη ζωή του, ενώ είναι λιγότερο πιθανό να έρθει σε επαφή με ασθένειες όπως το AIDS.

 

Τέλος, οι μορφωμένες γυναίκες είναι πολύ πιθανότερο να ασχοληθούν με τις επιχειρήσεις, συνδράμοντας με τη σειρά τους τη γυναικεία χειραφέτηση επενδύοντας στις κοινότητές τους.