Το «μπρα ντε φερ» ΔΝΤ-Ευρωπαίων καλά κρατεί. Ήταν η σειρά της εκπροσώπου του Ταμείου στην Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου, να χαρακτηρίσει «μη βιώσιμο» το ελληνικό χρέος από το βήμα του «Economist». Εξήγησε πως είναι απαραίτητη μια σημαντική ελάφρυνση, διευκρινίζοντας ότι το ΔΝΤ συμμετέχει στις συζητήσεις.

Το στέλεχος του Ταμείου σημείωσε ότι «έχουμε αποδείξει ότι δεν είναι αναγκαία η εμπροσθοβαρής -πριν το 2018- εφαρμογή των μέτρων για το χρέος, αλλά χρειάζεται να εκτιμήσουμε αν τα μέτρα που προτείνονται επαρκούν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αν όχι, θα πρέπει να προβλεφθούν επιπλέον μέτρα που θα τη διασφαλίζουν», πρόσθεσε.

 

Οι στόχοι του προγράμματος είναι ιδιαίτερα φιλόδοξοι για τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, ουσιαστικά επαναφέροντας στο προσκήνιο την πρόταση του ΔΝΤ για μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018 από το 3,5% του ΑΕΠ στο 1,5%.

«Ακόμη και αν εφαρμοσθούν πλήρως τα δημοσιονομικά μέτρα, δεν είναι αρκετά» σημείωσε. Παραδέχτηκε πως κύριος στόχος παραμένει η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

 

Η αξιωματούχος του ΔΝΤ αναφέρθηκε και στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) των ελληνικών τραπεζών, τονίζοντας ότι η μεταρρύθμιση δεν είναι αρκετά αποτελεσματική.

 

Στο πάνελ συμμετείχε και ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος σημείωσε πως η επερχόμενη δεύτερη αξιολόγηση, το φθινόπωρο, θα έχει προκλήσεις.

 

Απόλυτα εναρμονίζεται και η Ένωση Κεντρώων που σημειώνει σε ανακοίνωσή της:

«Πράγματι, τα συγκεκριμένα μέτρα που πέρασαν στη Βουλή δεν είναι αρκετά και εάν επιμείνουμε στην άποψη τα πλεονάσματα να προκύπτουν από νέους φόρους και κόψιμο μισθών και συντάξεων, τρώμε τις σάρκες μας. Η Ένωση Κεντρώων πιστεύει ότι οι νέες επενδύσεις και η επιστροφή των χρημάτων που βγήκαν στο εξωτερικό είναι τα δύο σοβαρά στοιχεία που θα αλλάξουν το κλίμα στην Ελλάδα. Μόνα τους τα μέτρα απλά θα κάνουν τον ελληνικό λαό να μισεί την Ευρώπη».