Αυτή τη στιγμή διεξάγεται η πρώτη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Καλείται να εξετάσει το σχέδιο νόμου για την αναλογικότερη εκπροσώπηση των κομμάτων και τη διεύρυνση του ηλικιακού ορίου για να ψηφίζει ο πολίτης.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης καθόρισε ημερομηνία ψηφοφορίας στις 19 και 20 Ιουλίου, αλλά από τώρα έχει βγει το κομπιουτεράκι για να δουν αν βγαίνουν τα νούμερα.

 

Πριν από λίγο ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος δήλωσε πως θα υπερψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης. Δεν πρόλαβαν να χαρούν στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού σε συζήτηση με τον ανεξάρτητο βουλευτή Στάθη Παναγούλη έκανε σαφές πως θα καταψηφίσει τον προτεινόμενο νόμο.

 

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης ξεκαθάρισε πως «οδηγούμαστε σε ακυβερνησία και δεσμευόμαστε να επαναφέρουμε το μπόνους των 50 εδρών. Αυτό που θα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να κάνει πραγματικότητα το όνειρο του Βασίλη Λεβέντη για οικουμενική».  

Ο αγορητής του ΚΚΕ  Χρήστος Κατσώτας επανέλαβε την πάγια στήριξη της άδολης απλής αναλογικής χωρίς μπόνους και όρια εισόδου.


Ο εισηγητής ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατικής Συμπαράταξης  Κώστας Σκανδαλίδης έκανε λόγο για «το μικροκομματικό καιροσκοπισμό των εκλογικών συστημάτων ακόμα και των δικών μας κυβερνήσεων. Συμφωνούμε με την ψήφο στα 17 αλλά γιατί αποδεσμεύσατε τα θεσμικά θέματα του Συντάγματος από τον εκλογικό νόμο; Αντί να κάνετε μια διακομματική επιτροπή στο ΥΠΕΣ, που θα πετύχαινε μια ευρύτατη σύνθεση, έρχεται ένα φτωχό νομοθέτημα των «δύο αριθμών». Να αποσύρει την πρόταση ο υπουργός, λέμε όχι επί της αρχής».

 

Ερωτηματικό αποτελεί η στάση της Χρυσής Αυγής και ο βουλευτής Ιωάννης Λαγός πήρε το λόγο τονίζοντας πως «δεν θα μείνει ακυβέρνητη η χώρα με όποιο σύστημα και αν ισχύσει, αφού αυτοί που έχουν πραγματικά την εξουσία είναι στο εξωτερικό. Θα περιμένουμε μέχρι τελευταία στιγμή τις αλλαγές και θα ψηφίσουμε με βάση το εθνικό συμφέρον.

 

Τα επίμαχα άρθρα:

 

Άρθρο 01 – Ηλικία κτήσης δικαιώματος εκλέγειν

Η παράγραφος 1 του άρθρου 4 του π.δ. 26/2012 (ΦΕΚ Α’ 57) «Κωδικοποίηση σ’ ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών» αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν οι πολίτες Έλληνες και Ελληνίδες που συμπλήρωσαν το δέκατο έβδομο έτος της ηλικίας τους»

 

 

Άρθρο 02 – Καθιέρωση της αναλογικής εκπροσώπησης των κομμάτων

1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 6 του ν. 3231/2004 (Α’ 45), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 του ν. 3636/2008 (A’ 11) και κωδικοποιήθηκε στο άρθρο 99 παρ. 2 του π.δ. 26/2012 (A’ 57), αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Για τον καθορισμό των εδρών που δικαιούται κάθε εκλογικός σχηματισμός, το σύνολο των ψήφων που συγκέντρωσε στην Επικράτεια πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό 300. Το γινόμενο τους διαιρείται με το άθροισμα των έγκυρων ψηφοδελτίων που συγκέντρωσαν στην Επικράτεια όσοι σχηματισμοί συμμετέχουν στην κατανομή των εδρών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5. Οι έδρες που δικαιούται κάθε σχηματισμός στην Επικράτεια είναι το ακέραιο μέρος του πηλίκου της διαίρεσης.

 

 

Αν το άθροισμα των ως άνω ακέραιων μερών των πηλίκων υπολείπεται του αριθμού 300, τότε παραχωρείται, κατά σειρά, ανά μία έδρα και ως τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού στους σχηματισμούς, των οποίων τα πηλίκα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα δεκαδικά υπόλοιπα»

 

2. Οι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 6 του ν. 3231/2004 (Α’ 45), όπως τροποποιήθηκαν με το άρθρο 1 του ν. 3636/2008 (A’ 11) και κωδικοποιήθηκαν στο άρθρο 99 παρ. 3 και 4, αντίστοιχα, του π.δ. 26/2012 (A’ 57), καταργούνται.

3. α) Ο τίτλος του άρθρου 8 του ν. 3231/2004 (Α’ 45), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 του ν. 3636/2008 (A’ 11),αντικαθίσταται ως εξής :

«Κατανομή εδρών στις εκλογικές περιφέρειες»

β) Αντιστοίχως, ο τίτλος του άρθρου 100 του π.δ. 26/2012 (Α’ 57) αντικαθίσταται ως εξής :

 

«Κατανομή εδρών επικρατείας – Κατανομή εδρών στις εκλογικές περιφέρειες»

4. α) Η παράγραφος 4 του άρθρου 8 του ν. 3231/2004 (Α’ 45), όπως κωδικοποιήθηκε στο άρθρο 100 παρ. 7 του π.δ. 26/2012 (Α’57), αντικαθίσταται ως εξής :

«4. Τυχόν αδιάθετες έδρες διεδρικών και τριεδρικών εκλογικών περιφερειών διατίθενται, κατά σειρά και ανά μία, στον εκλογικό σχηματισμό που εμφανίζει σε καθεμία από αυτές τα μεγαλύτερα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα ψήφων.

 

Εάν σε κάποιο εκλογικό σχηματισμό διατεθούν συνολικά περισσότερες έδρες από όσες δικαιούται, σύμφωνα με το άρθρο 6 του παρόντος νόμου, οι πλεονάζουσες αφαιρούνται, ανά μια, από τις τριεδρικές περιφέρειες και αν υπάρξει ανάγκη από τις διεδρικές, στις οποίες ο συνδυασμός αυτός κατέλαβε έδρα, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, εμφανίζοντας τα μικρότερα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα ψήφων.»

 

β) Το πρώτο και δεύτερο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 8 του ν. 3231/2004 (Α’ 45), όπως κωδικοποιήθηκαν στο άρθρο 100 παρ. 8 του π.δ. 26/2012 (Α’57), αντικαθίστανται ως εξής:

«5. Οι εκλογικές περιφέρειες που εξακολουθούν να έχουν αδιάθετες έδρες διατάσσονται κατά φθίνoυσα σειρά, με βάση τα μετά την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου εναπομείναντα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα ψήφων του εκλογικού σχηματισμού με το μικρότερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων στην επικράτεια που δικαιούται έδρα σύμφωνα με το άρθρο 5. Στον εκλογικό αυτό σχηματισμό παραχωρείται ανά μία έδρα από καθεμία από αυτές τις εκλογικές περιφέρειες και ως τη συμπλήρωση του αριθμού των εδρών που αυτός δικαιούται, σύμφωνα με το άρθρο 6»

 

Άρθρο 03 – Καταργούμενες διατάξεις

Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου καταργούνται οι διατάξεις των άρθρων 1 και 2 του ν. 3636/2008 (Α’ 11), καθώς και κάθε γενική ή ειδική διάταξη που είναι αντίθετη με τις διατάξεις του παρόντος ή ρυθμίζει τα θέματα αυτά με άλλον τρόπο.