Παρά το αυξημένο ενδιαφέρον των ελληνικών πόλεων για την ανάληψη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021, έχουν αρχίσει ήδη οι γκρίνιες σε τοπικό επίπεδο για το κόστος που συνεπάγεται αυτή η οργάνωση.

Η Καλαμάτα, μία από τις τρεις πόλεις -μαζί με την Ελευσίνα και τη Ρόδο- που επελέγησαν από τη 12μελή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων (10 από την Ε.Ε. και 2 από την Ελλάδα) την περασμένη Παρασκευή για την τελική εξέταση του φακέλου της (τον προσεχή Νοέμβριο), έχει καταρτίσει προϋπολογισμό 20.000.000 ευρώ. Αλλά από πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα, αναρωτιούνται τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Μήπως από αύξηση της φορολογίας, των δημοτικών τελών, δηλαδή θα τα πληρώσουν οι πολίτες; Οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι για την κάλυψη του μεγάλου αυτού ποσού είναι τέσσερις: να θεσπιστεί ένα ειδικό τέλος πολιτιστικής πρωτεύουσας, να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη, να αυξηθεί το ήδη υπάρχον πολιτιστικό τέλος, ή να συναφθεί δάνειο.

Λέγεται πως ο Δήμος Καλαμάτας μπορεί να διαθέσει 5.000.000 ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα μισά σε ρευστό και τα υπόλοιπα σε παροχή υπηρεσιών, προσωπικού και διάθεση χώρων και μέσων. Τα υπόλοιπα 15.000.000 ευρώ ευελπιστούν ότι θα καλυφθούν από την κυβέρνηση ως επιχορήγηση ή με την ένταξη έργων σε διάφορα προγράμματα. Θα αναζητηθούν περί τα 500.000 ευρώ από τους υπόλοιπους Δήμους της Μεσσηνίας που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα της Καλαμάτας και θα επιδιώξουν να δοθεί 1.000.000 ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Από τα 20 εκατ. το 55% θα διατεθεί για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το 25% για την προώθηση και το μάρκετινγκ της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και πάνω από 20% για τους μισθούς των συντελεστών και τα έξοδα διαχείρισης. Ωστόσο, επειδή ζούμε στην Ελλάδα, υπάρχει πάντα ο φόβος ο προϋπολογισμός αυτός να εκτροχιαστεί, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με τη Θεσσαλονίκη Πολιτιστική πρωτεύουσα το 1997. Ο αντίλογος υποστηρίζει ότι η χώρα μας θα έχει την ευκαιρία να οργανώσει πάλι Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2033.