O διεθνούς φήμης εικαστικός Αϊ Βέι Βέι ήρθε με αφορμή το προσφυγικό, όπως είδαμε το λευκό πιάνο και την αέρινη πιανίστα μέσα στη λάσπη που έστησε στην Ειδομένη, αλλά ήρθε για να μείνει. Ετοιμάζει την πρώτη έκθεσή του στην Ελλάδα, την πρώτη του παγκοσμίως σε αρχαιολογικό μουσείο.

Θα στήσει διάφορα έργα του στους ορόφους με τα έργα της μόνιμης συλλογής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης γιατί θέλει να τα δει να συνομιλούν με το παρελθόν. Επίσης ετοιμάζει ένα νέο έργο εμπνευσμένο από τα έργα του Μουσείου, από 20 Μαΐου -30 Οκτωβρίου 2016.

 

Το Μουσείο κάλεσε τον αντικαθεστωτικό Κινέζο καλλιτέχνη για την έκθεση «Ai Weiwei at Cycladic» (20 Μαΐου – 30 Οκτωβρίου) για να δείξει στο ελληνικό κοινό μια σειρά έργων του που αναδεικνύουν την καλλιτεχνική του προσέγγιση, την έμφαση του έργου του στην ιστορία και την πολιτισμική κληρονομιά καθώς και την κριτική του ματιά στα σύγχρονα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του μουσείου στην έκθεση αυτή θα διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο ο Ai Weiwei αξιοποιεί υλικά γνωστά ήδη στην αρχαία τέχνη όπως το μάρμαρο και παραδοσιακές τεχνικές όπως η ξυλογλυπτική. Θα παρουσιάσει 25 έργα από τις πιό γνωστές δημιουργίες του, όπως τo Grapes (2011), το Divina Proportione (2012), το Mask (2011) και το Cao (2014).

 

afisa

 

Η συνεργασία του καλλιτέχνη με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ξεκίνησε το 2015. Ηρθε στην Αθήνα με πρόσκληση του Μουσείου και επισκέφθηκε επίσης τη Λέσβο, όπου και εγκατέστησε το εργαστήριό του. Ορισμένα από τα έργα του εκεί, θα συμπεριληφθούν στην έκθεση «Ai Weiwei at Cycladic» και το 10% των συνολικών εσόδων της έκθεσης, των πωλήσεων και των χορηγιών θα δοθεί απευθείας σε αυστηρά επιλεγμένες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται ανά την Ελλάδα σχετικά με τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.

 

Την έκθεση επιμελείται ο Michael Frahm, ο οποίος υποστηρίζει ότι επειδή ο Αϊ  Βέι Βέι:

ανατρέχει συχνά στο παρελθόν για να αντλήσει έμπνευση, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης αποτελεί ιδανικό χώρο για το έργο του. «Είμαστε επίσης πολύ χαρούμενοι που η συνεργασία μας με το μουσείο θα βοηθήσει άμεσα τους ανθρώπους τους οποίους ο Ai συνάντησε στη Λέσβο».

 

Ο Αϊ Βέι Βέι γεννήθηκε στο Πεκίνο το 1957. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους και πιο ριζοσπαστικούς Κινέζους καλλιτέχνες των τελευταίων δεκαετιών. Ως εικαστικός, αρχιτέκτονας, συγγραφέας, κινηματογραφιστής και πολιτικός ακτιβιστής, έχει ασκήσει δριμύτατη δημόσια κριτική στην κινεζική κυβέρνηση, σε θέματα που αφορούν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Έχει διερευνήσει και αναδείξει σκάνδαλα κυβερνητικής διαφθοράς και έχει θίξει ζητήματα σχετικά με την ποιότητα της ζωής στη σύγχρονη Κίνα. Στις 3 Απριλίου του 2011, συνελήφθη στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Πεκίνου και τέθηκε υπό κράτηση για 81 ημέρες χωρίς να έχει ασκηθεί εναντίον του καμία επίσημη κατηγορία.

 

Η επίσημη εκδοχή για την κράτησή του ήταν «οικονομικά αδικήματα». Όταν αποφυλακίστηκε, του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα καθώς και οι δημόσιες τοποθετήσεις, ενώ ζούσε υπό τη στενή παρακολούθηση της κυβέρνησης. Τελικά, το διαβατήριό του τού επεστράφη το 2015. Είναι περισσότερο γνωστός για τα γλυπτά και τις μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις του, που συνδέουν εννοιολογικά την παραδοσιακή τέχνη και νοοτροπία της Κίνας με τα σύγχρονα πολιτικά μηνύματα.