Η πρώτη δυσλειτουργία που παρουσιάστηκε με το Brexit αφορά τον κλάδο του τουρισμού. Στο αποκορύφωμα της σεζόν προκύπτει θέμα με τους Βρετανούς που κάνουν διακοπές στα νησιά μας και κινδυνεύουν να μείνουν από ρευστότητα.

Πληροφορίες από τα ξενοδοχεία και τα ανταλλακτήρια νομισμάτων αναφέρουν πως σχηματίστηκαν ουρές από αγχωμένους Βρετανούς για να προμηθευτούν ευρώ. Υπήρξε μια ταλαιπωρία, αφού αρχικά δεν γίνονταν δεκτά τα αιτήματά τους αφού δεν είχε καθοριστεί η νέα ισοτιμία ευρώ/στερλίνας μετά το δημοψήφισμα.

Η στερλίνα υποτιμήθηκε κατά 5,48% έναντι του ευρώ την τελευταία εβδομάδα πριν από το Brexit και είναι πιθανό να έχουμε νέα πίεση που κάποιοι οικονομικοί κύκλοι μιλούν και για 20%-25% σε βάθος χρόνου. Επίσης σήμερα χάνει 2,8% έναντι του δολαρίου και αυτό επηρεάζει την αεροπορική εταιρεία British Airways που αγοράζει τα καύσιμά της σε δολάρια.

Αν συνεχιστεί αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη, θα πληγεί το τουριστικό ρεύμα από τους κατ΄ εξοχήν καλούς πελάτες μας από το Νησί, αφού θα αυξηθεί το κόστος διαμονής τους. Μάλιστα αν σταθεροποιηθεί στο 2% η πτώση της στερλίνας, θα απορροφηθεί από τους πράκτορες αλλά αν ξεπεράσει το 15%-20% της αρχικής τιμής υπάρχει κίνδυνος βροχής ακυρώσεων.

Ο φόβος ραγδαίας πτώσης προκαλεί την άρον άρον εξασφάλιση ευρώ για να μη χάσουν μεγάλη αξία των χρημάτων τους. Σε έκτακτη σύνοδο των μεγαλύτερων τραπεζών στον κόσμο, πάρθηκε η απόφαση να προστατευθούν από τα «απόνερα» του Brexit.

Για όλο αυτό το σκηνικό αναταραχής κατηγορείται ο Τζορτζ Σόρος, ο δισεκατομμυριούχος που έγινε διάσημος στοιχηματίζοντας έναντι της στερλίνας το 1992.

 

«Ο Τζορτζ Σόρος δεν κερδοσκόπησε έναντι της στερλίνας, ενώ ήταν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Σόρος. «Στην πραγματικότητα, είχε ήδη τοποθετηθεί (κεφαλαιακά) στη στερλίνα προ του δημοψηφίσματος».

 

«Ωστόσο, λόγω των γενικά αρνητικών προβλέψεών του για τις παγκόσμιες αγορές, ο κ. Σόρος επωφελήθηκε από άλλες επενδύσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπός του.