Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των ελέγχων στις περιβόητες λίστες και είναι πενιχρά, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η αιμορραγία εισοδημάτων προς το εξωτερικό έχει άμεσο αντίκτυπο στο επίπεδο διαβίωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μπήκαν στα κρατικά ταμεία 37,5 εκατ. ευρώ από τη λίστα Λαγκάρντ, ενώ σε 82 ελέγχους στη λίστα Μπόργιανς δεν επιβλήθηκε κανένα πρόστιμο.

Από τα εμβάσματα εξωτερικού εισπράχτηκαν 355 εκατ. ευρώ και από το λαθρεμπόριο μόλις 2,7 εκατ. το 2016 και 13,7 εκατ. το 2015.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος σύγκρισης, από τη λίστα Φαλσιανί στην Ισπανία και τη Γαλλία εισέπραξαν 6 δισ.

Όταν κάποιος βγάζει κεφάλαια σε τράπεζες εξωτερικού αυτό οφείλεται στο ότι το κάνει για ασφάλεια και όχι απαραίτητα για απόκρυψη. Ιδιαίτερα σε τομείς της ναυτιλίας, αυτά έχουν ήδη φορολογηθεί και δεν είναι περισσότερο ύποπτα από τα «μαύρα» που κυκλοφορούν στην εγχώρια αγορά. Η ανασφάλεια που νιώθει ο Έλληνας, οδηγεί σε μείωση της διαθέσιμης ρευστότητας και πτώση της ποιότητας ζωής.

Στο κατάλογο της Eurostat, στην κορυφή είναι το Λουξεμβούργο με 271 μονάδες αγοραστικής δύναμης, ακολουθεί η Γερμανία με 125 ΜΑΔ και η Γαλλία με 105 ΜΑΔ. Η χώρα μας έχει 71 ΜΑΔ, κάτω από Τσεχία, Σλοβενία, Σλοβακία, Λιθουανία και οριακά πάνω από τη Λετονία.