Κείμενο-φωτ.: Μαρίνα Παπαδοπούλου

Ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού – ΔΗΚΕΦΙΨ και το Ελληνικό Μουσείο Μοτοσικλέτας – Motorcycle Republik διοργάνωσαν την Κυριακή εκδήλωση αναβίωσης του Τourist Trophy Ψυχικού, του πρώτου αγώνα μοτοσικλετών.

Ο αγώνας κρατούσε από το 1929 έως και το 1968. Η αναβίωση αυτής της ιστορικής μοτοσικλετιστικής εκδήλωσης έγινε στους δρόμους του Ψυχικού με συνδιοργανώτρια τη ΦΙΛΠΑ και με την υποστήριξη των Guzzisti Hellas.

 

m 23

 

Η πρωτοτυπία του Τourist Trophy Ψυχικού οφείλεται στο γεγονός ότι ήταν ο πρώτος αγώνας ταχύτητας μοτοσικλέτας που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα σε ασφάλτινη κυκλική «πίστα». Τα πρότυπα στηρίχτηκαν πάνω στο διασημότερο αγώνα μοτοσικλέτας στον κόσμο, του Tourist Trophy (ΤΤ) που γίνεται από το 1907 στο νησί Άιλ οφ Μαν της Βρετανίας.

 

m 18

 

Tο «1ο Τourist Τrophy Ψυχικού», όπως είχε ονομαστεί, οργανώθηκε τον Μάιο του 1929 και σήμερα, 87 χρόνια μετά, o Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού – ΔΗΚΕΦΙΨ αναβίωσε τον ιστορικό αυτό αγώνα πάνω στην ιδέα-πρόταση του Πολιτισμικού Οργανισμού Μοτοσικλέτας Motorcycle Republic (https://motorcyclerepublic.org), του φορέα που λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια το Ελληνικό Μουσείο Μοτοσικλέτας, το μόνο του είδους του στην Ελλάδα και έχει την ευθύνη της διοργάνωσης.

 

Είναι μέλος της Ε.Ο. ΦΙΛΠΑ και της FIVA, υπό την αιγίδα των οποίων διοργανώνεται η αναβίωση του «1ου ΤΤ Ψυχικού», που θα γίνει στις ίδιες διαδρομές του πρώτου αγώνα.

 

m 11

 

Στην εκδήλωση θαυμάσαμε από κοντά γνωστούς Έλληνες πρωταθλητές της κλασικής περιόδου αλλά και άλλους αξιόλογους μοτοσικλετιστές με μηχανές από το 1910 μέχρι και το 1968.

Πρόκειται για κορυφαίες κλασικές μοτοσικλέτες που δεν βγαίνουν εύκολα στους δρόμους. Π.χ. BSA… του 1926, Παρίλα, Χόρεξ, Ζούνταπ του 1933, Νιου Ιμπίριαλ του ΄37, Μπενέλι, Βελοσέτ, Χάρλεϊ, Μότο Γκούτσι του 1930, BMW R 12 του ΄35 και άλλες.

 

m 5

 

Οι αγωνιζόμενοι χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες: η πρώτη για μοτοσικλέτες από το 1910 μέχρι και το 1945 και η δεύτερη από το 1946 μέχρι και το 1968.

Μόνη διαφορά ότι ο αγώνας δεν θα ήταν αγώνας ταχύτητας όπως εκείνος του 1929, αλλά αγώνας ακριβείας ή regularite, όπως χαρακτηρίζεται από τη Διεθνή Ομοσπονδία FIVA.

 

m 1

 

Η εκδήλωση της Κυριακής δεν ήταν ένας απλός «αγώνας», αλλά -ουσιαστικά- μία πολιτιστική εκδήλωση που ξύπνησε ιστορικές μνήμες μιας εποχής που έφυγε, όχι μόνο για το Ψυχικό αλλά και για όλη την Ελλάδα.

 

lo

 

Στην Πρώτη Πλατεία υπήρχε και έκθεση μοτοσικλετών εποχής και την εμφάνισή τους έκαναν και αντίκες με τέσσερις τροχούς.

 

 

{source}
<iframe width=»640″ height=»360″ src=»https://www.youtube.com/embed/ZFzpTlArLvo» frameborder=»0″ allowfullscreen></iframe>
{/source}