Της Mαρίνας Κουρμπέλα (marinakourbela@gmail.com)

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (European Space Agency, ESA) διοργανώνει τον Δεκέμβριο του 2016 την επόμενη Διυπουργική συνεδρίαση του Συμβουλίου του. Το Συμβούλιο ESA αποτελεί το ανώτατο πολιτικό όργανο του Οργανισμού και συνεδριάζει σε επίπεδο υπουργών κάθε 3-4 χρόνια.

Στις συνεδριάσεις αυτές (Ministerials) λαμβάνονται οι κύριες πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις για την καλή λειτουργία της ESA το επόμενο χρονικό διάστημα.
Μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο των Ministerials, ιδιαίτερη σημασία έχουν οι προτάσεις της ESA προς τα κράτη-μέλη για υποστήριξη/χρηματοδότηση τόσο της συνέχισης συγκεκριμένων προαιρετικών προγραμμάτων του Οργανισμού όσο και νέων προγραμμάτων/αποστολών του.

 

Με τον τρόπο αυτό, δίνεται το δικαίωμα στους φορείς των κρατών-μελών να συμμετάσχουν σε προγράμματα της ESA, τα αντικείμενα των οποίων προσφέρουν παράλληλα στα κράτη-μέλη αξιοποίηση των υφιστάμενων δυνατοτήτων τους, καθώς και ικανοποίηση των εθνικών προτεραιοτήτων.

 

Η ελληνική συμμετοχή

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας, που είναι ο αρμόδιος φορέας για την προώθηση και παρακολούθηση της ελληνικής συμμετοχής στην ESA, από την ένταξή της στην ESA το 2005 η Ελλάδα έχει συμμετάσχει με επιτυχία σε προαιρετικά προγράμματα του Οργανισμού με ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα σε επίπεδο γεωγραφικής επιστροφής. Παρά το γεγονός ότι στα τελευταία δύο Ministerials (2012, 2014) δεν υπήρξε ελληνική συμμετοχή, η ελληνική αντιπροσωπεία, αναγνωρίζοντας τη συμμετοχή σε προαιρετικά προγράμματα ESA ως ένα βασικό κριτήριο επιτυχημένης συνολικής συμμετοχής σε αυτήν, μελετά σοβαρά την επιστροφή της χώρας στα προγράμματα αυτά και τις δυνατότητες ανάλογης δέσμευσης στο Ministerial του ερχόμενου Δεκεμβρίου.

 

Βασική προϋπόθεση για την τελική απόφαση της ελληνικής αντιπροσωπείας αποτελούν το έντονο ενδιαφέρον αλλά και οι ανάλογες δυνατοτητες των ελληνικών φορέων ώστε να διασφαλιστεί η «επιστροφή της επένδυσης» και η βέλτιστη αξιοποίηση των επιπλέον εθνικών πόρων προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας, την αντιμετώπιση της ανεργίας, την ανάπτυξη και εκμετάλλευση υψηλής τεχνολογίας κ.λπ. Για το λόγο αυτό, η Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας, ως ο αρμόδιος φορέας για την προώθηση και παρακολούθηση της ελληνικής συμμετοχής στην ESA (Greek Delegation), προσκαλεί τους ελληνικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Διαστήματος (Βιομηχανία, Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα) να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για αντικείμενα προαιρετικών προγραμμάτων ή/και συγκεκριμένα προγράμματα τα οποία άπτονται του ενδιαφέροντος και των δυνατοτήτων τους.

 

expo

 

Ενδεικτικές κατηγορίες τεχνικού – επιστημονικού αντικειμένου προαιρετικών προγραμμάτων ESA είναι οι ακόλουθες:

Παρατήρηση Γης

Τηλεπικοινωνίες και Ολοκληρωμένες Εφαρμογές

Ανάπτυξη Διαστημικής Τεχνολογίας

Δορυφορική Πλοήγηση

Διαστημικές Μεταφορές/Εκτοξευτήρες

Υποστήριξη Επιστήμης και Εξερεύνηση Διαστήματος

Επανδρωμένες Διαστημικές Πτήσεις και Ρομποτική Εξερεύνηση

Διαχείριση Ιπτάμενων Αντικειμένων στο Διάστημα 

 

Σε αναλογία με τις κατηγορίες που ποαναφέρθηκαν, ενδεικτικά προαιρετικά προγράμματα ESA είναι:

Earth Observation Envelope Programme (EOEP), Earth Watch (Παρατήρηση Γης)

Advanced Research in Telecommunication Systems (ARTES) / υποκατηγορίες: Core Competitiveness, Public – Private Partnerships, Integrated Applications (IAP), Opportunities (Τηλεπικοινωνίες)

General Support Technology Programme (GSTP) (Ανάπτυξη Τεχνολογίας)

Navigation Innovation & Support Programme (NAVISP) (επόμενη φάση των GNSS/EGEP – συνεργασία με EGNOS, Galileo) (Πλοήγηση)

Launchers Exploitation & Accompaniment Programme (LEAP), VEGA-E Preparatory Activities, VERTA Small Missions Opportunities, Future Launchers Preparatory Programme (FLPP) (Διαστημικές Μεταφορές/Εκτοξευτήρες)

PRODEX (Υποστήριξη Επιστήμης και Εξερεύνηση Διαστήματος)

European Exploration Envelope Programme (E3P) / ενδεικτικές υποκατηγορίες: SciSpace (πρώην ELIPS), International Space Station (ISS)

Space Situational Awareness (SSA) (Διαχείριση Ιπτάμενων Αντικειμένων στο Διάστημα). 

Απευθυνθείτε στη ΓΓΕΤ

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αποστείλουν στη ΓΓΕΤ -μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος– τις εξής πληροφορίες:

α) σύνδεση του τεχνικού – επιστημονικού αντικειμένου προαιρετικών προγραμμάτων ESA με τους στόχους και τη στρατηγική ανάπτυξης του φορέα τους,

β) συνοπτική περιγραφή της εμπειρίας και των δυνατοτήτων του φορέα τους στον τομέα του Διαστήματος και

γ) καθορισμό συγκεκριμένων προαιρετικών προγραμμάτων ESA, κατ’ αναλογία με την παραπάνω περιγραφή. Σημειώνεται ότι, ανάλογα με την τελική απόφαση για την επανένταξη της Ελλάδας σε προαιρετικά προγράμματα ESA και το ύψος δεσμεύσεων, η ΓΓΕΤ θα επανέλθει σε επικοινωνία με τους ενδιαφερομένους για τη συνέχιση της διαβούλευσης.

 

thumb 640

 

Προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος

Προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος ορίζεται η Παρασκευή 16η Σεπτεμβρίου 2016. Αρμόδιοι για την υποβολή καθώς και για πιθανές διευκρινίσεις ή πληροφορίες: Καλερίδης Βασίλειος, τηλ. 2107458118, ηλεκτρ. διεύθυνση: vkas@gsrt.gr, Κώτσιας Μιχαήλ, τηλ. 2107458115, ηλεκτρ. διεύθυνση: m.kotsias@gsrt.gr.

 

Η ESA
Ο Eυρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ) στα Ελληνικά) αποτελεί την πύλη της Ευρώπης στο διάστημα. Αποστολή του είναι η διαμόρφωση της ανάπτυξης των δυνατοτήτων της Ευρώπης σχετικά με το διάστημα και η εξασφάλιση συνεχιζόμενων επενδύσεων στο διάστημα, ώστε να προκύπτουν οφέλη για τους πολίτες της Ευρώπης.

Η ESA είναι ένας διεθνής οργανισμός, με 22 κράτη-μέλη, και έδρα το Παρίσι
Τα 22 κράτη-μέλη της ESA είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία, η Ελβετία, η Ελλάδα, η Εσθονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σουηδία, η Τσεχία και η Φινλανδία.

 

Ο Καναδάς συμμετέχει επίσης σε ορισμένα προγράμματα κατόπιν συμφωνιών συνεργασίας. Η Σλοβενία είναι «Συνεργαζόμενο Μέλος» από την Ευρώπη. Και άλλες χώρες έχουν υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με την ESA.
Συντονίζοντας τους χρηματοοικονομικούς και πνευματικούς πόρους των μελών της, μπορεί να αναλάβει προγράμματα και δραστηριότητες πολύ πιο απαιτητικές από τις δυνατότητες κάθε ευρωπαϊκής χώρας μεμονωμένα. 

Με τι ασχολείται
Η ESA ασχολείται με το σχεδιασμό και την υλοποίηση του ευρωπαϊκού διαστημικού προγράμματος. Τα προγράμματα του Οργανισμού σχεδιάζονται με σκοπό τον εμπλουτισμό της γνώσης μας σχετικά με τη Γη, το άμεσο διαστημικό της περιβάλλον, το Ηλιακό Σύστημα και το Σύμπαν, όπως και την ανάπτυξη βασισμένων στους δορυφόρους τεχνολογιών και υπηρεσιών και την προώθηση των Ευρωπαϊκών βιομηχανιών. Η ESA συνεργάζεται επίσης στενά με διαστημικούς οργανισμούς εκτός Ευρώπης, ώστε να επωφελείται όλη η ανθρωπότητα από το Διάστημα.

Πηγή: Blog:marina anastas.kourbela