Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ παραπέμπεται, έπειτα από ψηφοφορία του Κοινοβουλίου, για τη γνωστή υπόθεση της χειραγώγησης και αλλοίωσης στοιχείων του προυπολογισμού της χώρας κατά το οικονομικό έτος 2014.

«Ακόμη και πριν από την τελευταία ψηφοφορία για το αβάσιμο αίτημα καθαίρεσης, εμφανίστηκαν ηχητικά ντοκουμέντα στα οποία ένας από τους επικεφαλής συνωμότες εμφανίζεται να λέει ότι είναι πρόεδρος της Βραζιλίας», υπογράμμισε η Ρούσεφ. Τα πυρά της στρέφονται κατά του Μισέλ Τέμερ, με τον οποίον οι καλές σχέσεις μεταξύ τους ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Μάλιστα εξαπολύει βαρύτατους χαρακτηρισμούς προς το πρόσωπό του, θεωρώντας τον ως έναν «εν δυνάμει συνταγματικό πραξικοπηματία».

 

Η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, με ψήφους 38 υπέρ έναντι 27 κατά, αποφάσισε ότι η Ρούσεφ πρέπει να ελεγχθεί. Οι υποστηρικτές της, ωστόσο, δεν βλέπουν καμία παρατυπία της προέδρου της Βραζιλίας. Ο δρόμος πλέον περνά από την Κάτω Βουλή, όπου για να διακοπεί η διαδικασία καθαίρεσης απαιτούνται 171 ψήφοι ή αποχές επί συνόλου 513 εδρών. Το πράσινο φως θα ανάψει με τις ψήφους 342 βουλευτών και τότε ο λόγος θα περάσει στη Γερουσία. Εκεί επί συνόλου 81 γερουσιαστών χρειάζεται απλή πλειοψηφία για την προσωρινή καθαίρεση της Ρούσεφ. Χρέη προέδρου έως τότε θα εκτελεί ο Μισέλ Τέμερ.

 

Μέσα σε διάστημα 180 ημερών η Γερουσία θα εξετάσει λεπτομερώς και θα αποφανθεί για την τελική έκβαση. Χρειάζονται τα δύο τρίτα των γερουσιαστών για την οριστική καθαίρεση και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και ο Μισέλ Τέμερ θα κυβερνήσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2018, οπότε έληγε κανονικά η θητεία της Ρούσεφ.

 

Εδώ και πολλές εβδομάδες η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από τεράστια ζητήματα: οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ρίο το προσεχές καλοκαίρι, η αντιμετώπιση του ιού Ζίκα και μία συνεχόμενη καταρρέουσα οικονομία, με υφεσιακή πορεία, που απειλεί να συμπαρασύρει ευρύτερα την περιοχή της Λατινικής Αμερικής.