Οι Αμερικανοί τσουγκρίζουν 56 δισ. ποτήρια μπίρας το χρόνο, καθένα από τα οποία χρειάζεται 2,5 λίτρα νερού για να παραχθεί. Και όταν χτυπά η ξηρασία;

Μόνο μια λύση υπάρχει. Στην Καλιφόρνια υπάρχουν περισσότερες ζυθοποιίες από οπουδήποτε αλλού στην Αμερική. Αυτό σίγουρα είναι καλό για την μπίρα, αλλά καθόλου ελπιδοφόρο για ένα ποτό σε έλλειψη, το νερό. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, για κάθε πίντα (περίπου μισόλιτρο) μπίρας χρειάζονται πέντε πίντες (περίπου 2,5 λίτρα) νερού και σε μια πολιτεία που παλεύει εδώ και χρόνια με την ξηρασία, αυτή η αναλογία δεν είναι καθόλου ευνοϊκή.

 

Ο Lenny Mendonca, ιδιοκτήτης της τοπικής ζυθοποιίας Half Moon Bay Brewing, κραυγάζει πως έχει βρει τη λύση: Αντί να αντλεί κι άλλο φρέσκο νερό από την παροχή της Καλιφόρνιας, πειραματίζεται με ανακυκλωμένα λύματα της NASA που χρησιμοποιεί νερά της ευρύτερης περιοχής, προκειμένου να δημιουργήσει προσομοιώσεις των συστημάτων που χρησιμοποιούνται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

 

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που… ξινίζουν με το που ακούν για τη μέθοδο του Mendonca, ωστόσο οι πειραματισμοί του δεν κάνουν και τόση εντύπωση στη διψασμένη Καλιφόρνια. Περιοχές, όπως η κομητεία Orange, ανακυκλώνουν ένα μέρος των λυμάτων τους για να προσθέσουν φρέσκο νερό για εκατομμύρια ανθρώπους. Βέβαια ο Mendonca αντιμετωπίζει ένα βασικό πρόβλημα: το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις πωλήσεις προϊόντων που παράγονται με τη χρήση ανακυκλωμένου νερού, αυτή τη στιγμή δεν του επιτρέπει να προσφέρει την μπίρα του στους καταναλωτές.

 

Εντούτοις ο ίδιος δηλώνει βέβαιος ότι οι κανόνες θα αλλάξουν και, αν και όταν συμβεί αυτό, ο κόσμος μπορεί να στραφεί στο προϊόν του μόνο και μόνο χάρη στην ευαισθησία του σε περιβαλλοντικά θέματα. Τα λύματα ίσως αποτελέσουν τον ίδιο το λόγο για τις πωλήσεις.