Όσο παραμένει αβέβαιη η υπερωριακή αμοιβή των αρχαιοφυλάκων για εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, θα αρνούνται να παράσχουν τις υπηρεσίες τους, κι έτσι ουδεμία εκδήλωση, που τώρα το καλοκαίρι είναι πολλές, δεν πρέπει να θεωρείται σίγουρη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων  δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από το Υπουργείο Πολιτισμού για την υλοποίηση της υπουργικής απόφασης που δημοσιεύτηκε  στο ΦΕΚ με ισχύ από 11/07/2018.

Ούτως ή άλλως η συγκεκριμένη απόφαση δεν τους ικανοποιεί γιατί δεν προβλέπει να τους καταβληθούν οι υπερωρίες που έχουν κάνει από 1/6/2018. Συνεπώς, δηλώνουν «εμείς γνωρίζαμε ότι αυτό είναι παράνομο και επομένως ανεφάρμοστο και το είχαμε πει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Εκείνη δεν το ήξερε; και τι θα γίνει τώρα ώστε να μη χάσουμε τα δεδουλευμένα μας;

Επίσης, η ίδια απόφαση δεν προβλέπει τις αμοιβές μας  κατά τα Σαββατοκύριακα. Και αυτό πρέπει να καλυφθεί, διότι δεν είναι δυνατόν να εργαζόμαστε περισσότερες ώρες χωρίς να αμειβόμαστε νομίμως.

Ολα αυτά μας δημιουργούν την εντύπωση ότι η συγκεκριμένη απόφαση έγινε άρον άρον χωρίς διερεύνηση και μελέτη για να υπάρξει «εκτόνωση» από πιέσεις με τις συνεχείς ακυρώσεις και αναβολές πολλών εκδηλώσεων». Και καταλήγουν:

«Αναμένουμε άμεσες ενέργειες για να μας αποδίδονται όσα από τους νόμους δικαιούμαστε, διαφορετικά θα αναγκαστούμε πάλι να μην εργαζόμαστε για να γίνονται εκδηλώσεις πέραν του ωραρίου μας».