Ετεροχρονισμένα θα γιορταστεί στην Ελλάδα η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών. Την απόφαση αυτή έλαβε το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου (ICOMOS) λόγω των εορτών του Πάσχα.

Οι εκδηλώσεις, όπως ανακοίνωσε το ελληνικό ICOMOS, μετατίθεται για τις 26 Απριλίου. Εκείνη την ημέρα είθισται να λειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία  με δωρεάν είσοδο. Αυτό ακριβώς συνέβη σήμερα στην Ελλάδα χωρίς να εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών. Μάλιστα η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου μοίρασε σήμερα στα ΜΜΕ την δήλωση της για την Ημέρα αυτή που θα γιορταστεί την άλλη εβδομάδα (σαν την κινητή γιορτή του Αγίου Γεωργίου!).

Από τη δήλωσή της δεν διευκρινίζεται αν θα είναι δωρεάν η είσοδος στα μνημεία και στις 26 Απριλίου. Το Υπουργείο Πολιτισμού δεν φρόντισε να ενημερώσει τις Εφορείες Αρχαιοτήτων και τους αρχαιοφύλακες ότι η γιορτή μετατίθεται, άρα και η δωρεάν πρόσβαση.  Ούτε προετοίμασε κάποιες εκδηλώσεις για να συμμετάσχει ουσιαστικά στον εορτασμό.

Πιθανόν να θεώρησε πως είναι δουλειά του ICOMOS να διαχειριστεί τον εορτασμό σε χώρους όμως που ανήκουν αποκλειστικά στην δικαιοδοσία του ΥΠΠΟΑ. Πάντως η Λυδία Κονιόρδου δεν έχασε την ευκαιρία να διατυπώσει τις ακλόνητες πεποιθήσεις και να πει ότι  «Τα μνημεία είναι οι στυλοβάτες του πολιτισμού. Η παρουσία τους στο διηνεκές των αιώνων λειτούργησε ως σήμαντρο της ιστορικής μνήμης. Όμως σήμερα ο ρόλος τους διεθνώς επανεξετάζεται έτσι ώστε να αποτελέσουν τον πυρήνα μίας νέας βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι συνήθεις τοπικές και εθνικές αγκυλώσεις παραχωρούν σταδιακά τη θέση τους σε μια διευρυμένη προσέγγιση γονιμοποιώντας τη σύγχρονη δημιουργία και καινοτομία με τολμηρά ανοίγματα και νέες κατευθύνσεις.

Η διαχείριση της  πολιτιστικής κληρονομιάς είναι κοινή ευθύνη όλων των πολιτών και δεν περιορίζεται όπως παλαιότερα σε μία στόχευση που αφορά αποκλειστικά την προστασία της”.

Λόγος που ακούγεται  σαν από το στόμα του Σταύρου Μπένου, του “Διαζώματος”. Και εν πάση  περιπτώσει, κάτι τέτοιες δηλώσεις  περιμένει ο ελληνικός πολιτισμός για να εκτοξευτεί και να αφήσει  πίσω του τις εθνικές αγκυλώσεις!