Ο Διευθυντής του Μουσείου Ορυκτολογίας και Πετρολογίας Καθηγητής Ανδρέας Μαγκανάς σας προσκαλεί τις Κυριακές 3 και 10 Δεκεμβρίου 2017 και ώρες 10:00 – 15:00, στην εκδήλωση «Πρωινά Κυριακής στο Μουσείο Ορυκτολογίας».

Με νέες εκπαιδευτικές και εορταστικές δραστηριότητες, ξεναγήσεις και ομιλίες ΔΩΡΕΑΝ για όλη την οικογένεια. Για να γνωρίσουμε μικροί και μεγάλοι από κοντά τον υπέροχο κόσμο των ορυκτών και των πετρωμάτων. Να μαγευτούμε από την ομορφιά των πολύτιμων λίθων και το φθορισμό των ορυκτών, την ιδιαιτερότητα των μετεωριτών και τα μυστικά των ηφαιστείων.

Με νέα διαδραστικά παιχνίδια, οι μικροί μας φίλοι επισκέπτες, θα συμμετάσχουν σε ένα πανηγύρι ανακαλύψεων και περιπέτειας. Θα φτιάξουν το δικό τους στέμμα ορυκτών, θα δοκιμαστούν σε γνώσεις αλλά και ταχύτητα, θα ανακαλύψουν την άγρια ομορφιά των ηφαιστείων και θα νιώσουν τον πυρετό του χρυσού όπως οι πρώτοι χρυσοθήρες, ψάχνοντας στην άμμο να βρουν τους κρυστάλλους που θα πάρουν μαζί τους.

Ελάτε να ταξιδέψουμε στο μικρόκοσμο των ορυκτών και πετρωμάτων στη νέα Γεωλογική Γωνιά του Μουσείου, αλλά και να αλληλεπιδράσουμε με τις «ζωντανές» προθήκες, σε ένα παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους.

Είσοδος και συμμετοχή στις δράσεις: ΔΩΡΕΑΝ για όλη την οικογένεια.

Ξενάγηση 

1η αίθουσα: Ορυκτά και περιβάλλον, ορυκτά στο σώμα μας, θεωρία των πλακών και δείγματα από τη μεσο-ωκεάνια ράχη του Ατλαντικού Ωκεανού (video), παγετώνες και παγκόσμια αποθέματα του νερού, μετεωρίτες, φωταύγεια των ορυκτών. 2η αίθουσα:   Μεταλλεία του Λαυρίου και η σημασία τους για την παγκόσμια ιστορία, αισθητικά ορυκτά, συλλογή πολύτιμων λίθων (aqua marina) από τη Σιβηρία και η ιστορία της. 3η αίθουσα: Η ιστορία του ηφαιστείου της Σαντορίνης, ραδιενέργεια και ραδιενεργά ορυκτά, ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας, βιομηχανικά ορυκτά και οι χρήσεις τους, πολύτιμοι λίθοι, ιστορικά διαμάντια και οι απομιμήσεις τους.

Διαδραστικά Παιχνίδια:

«Κυνήγι Κρυστάλλων»: Οι μικροί μας εξερευνητές ψάχνουν να βρουν κρυστάλλους ορυκτών με κόσκινα, μέσα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με άμμο, όπως ακριβώς έκαναν οι πρώτοι χρυσοθήρες στις όχθες των ποταμών. (Ηλικία 4-12). Υπεύθ: Το προσωπικό του Μουσείου και εθελοντές φοιτητές.

«Στέμμα ορυκτών»: Οι μικροί μας φίλοι ετοιμάζουν το χριστουγεννιάτικο στέμμα τους με χρωματιστούς χάρτινους πολύτιμους λίθους. (Ηλικία 4-7). Υπεύθ: Το προσωπικό του Μουσείου και εθελοντές φοιτητές.

«Γεω-εικαστικά»: Μια ευχάριστη και δημιουργική απασχόληση με ζωγραφική, χρώματα, σχέδιο και παρατήρηση. (Ηλικία 4-8) Υπεύθ: Το προσωπικό του Μουσείου και εθελοντές φοιτητές.