Το ψάρι είναι στο τραπέζι των κατοίκων αυτού του τόπου από τα προϊστορικά χρόνια. Το αποδεικνύουν τα αγκίστρια ψαρέματος πολλών χιλιετιών από τα νησιά των Κυκλάδων και η αρμαθιά με τα τεράστια λαχταριστά ψάρια που φέρει ο Ψαράς, στην περίφημη τοιχογραφία της Σαντορίνης.

Αλλά και τα οργανικά κατάλοιπα που έχουν βρεθεί σε διάφορες ανασκαφές έχουν προσφέρει άφθονο υλικό στους ειδικούς που μελετούν τη διατροφή στις χώρες της Μεσογείου.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να παρακολουθήσουν διά ζώσης με ελεύθερη είσοδο ή ζωντανά από τον υπολογιστή τους αύριο Τρίτη 28 Μαρτίου 7 μ.μ. (https://media.ekt.gr/live) τις ομιλίες που θα δοθούν στο αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Βας Κωνσταντίνου 48, σταθμός του μετρό «Ευαγγελισμός» ).

Θα μιλήσουν για τις γεύσεις της θάλασσας στο τραπέζι της ιστορίας και τις αντιλήψεις για τη θαλασσινή διατροφή από τον αρχαίο στον βυζαντινό κόσμο οι:

  • Τατιάνα Θεοδωροπούλου, επιστημονική συνεργάτις, Ομάδα Αιγαιακής Πρωτο-ιστορίας, Αρχαιολογίες και Επιστήμες της Αρχαιότητας (Archéologies et Sciences de l’Antiquité, CNRS-UMR7041, Παρίσι)
  • Μαρία Λεοντσίνη, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
  • Δήμητρα Μυλωνά, ζωοαρχαιολόγος, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αιγαιακής Προϊστορίας, Κέντρο Μελέτης Ανατολικής Κρήτης

Για την «Ποιότητα και διατροφική αξία των ψαριών» θα μιλήσει ο Κρίτων Γρηγοράκης, ερευνητής στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών.

Για τα «Οργανικά κατάλοιπα σε αρχαιοϋλικά. Εφαρμογή Αναλυτικών Τεχνικών στη Διερεύνηση διατροφικών, εμπορικών και τελετουργικών πρακτικών στην Αρχαιότητα» θα μιλήσει η Μαρία Ρούμπου, δρ Αρχαιολόγος-Αρχαιομέτρης, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και Εργαστήριο Αρχαιομετρίας, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

Οι ομιλίες δίνονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Η διατροφή στη Μεσόγειο: Ιστορικές πτυχές και βιοχημικές προσεγγίσεις»