Αύριο θα συζητηθεί η πρόταση σύστασης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα εξετάσει τις ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου για ενέργειες που προκάλεσαν πολύ μεγάλη οικονομική ζημία στο ελληνικό Δημόσιο.

Πρόκειται για αδικήματα που σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα, ζήτημα που έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη και τον πολιτικό κόσμο και στο παρελθόν, με διάχυτη την αίσθηση της συγκάλυψης των ευθυνών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναφέρει πως το όνομα του πρώην υπουργού φέρεται σε λίστα καταθετών εξωτερικού μεγάλων χρηματικών ποσών (1,3 εκατομμυρίου ευρώ στην τράπεζα HSBC, στο όνομα της συζύγου του), αλλά και ότι έχει καταδικαστεί με αμετάκλητη απόφαση για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες του οικονομικού έτους 2009, ενώ φαίνονται να υπάρχουν εις βάρος του και άλλες ποινικές καταδίκες για ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες προηγούμενων ετών.

Τι λέει το Σύνταγμα

Το άρθρο 86 του Συντάγματος καθορίζει ότι η Βουλή, με απόφασή της που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, συγκροτεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, διαφορετικά, η πρόταση απορρίπτεται ως προδήλως αβάσιμη. Στη συνέχεια, το πόρισμα της επιτροπής θα εισαχθεί στην Oλομέλεια της Βουλής, η οποία αποφασίζει για την άσκηση ή μη δίωξης. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Η Βουλή μπορεί να ασκήσει δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της κυβέρνησης για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου, που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος.

Όμως για να μην οδηγηθούμε σε παραγραφή οι υπογράφοντες, με πρώτο τον Αλέξη Τσίπρα, ζητούν έρευνα για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες που είναι διαρκές.

Όλα τα κόμματα έχουν δεχθεί τη συζήτηση και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τι θα απαντήσει για το θέμα ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ σήμερα το βράδυ.