Για να γνωρίσει το κοινό τη «Μεγάλη Νήιθ», την πανίσχυρη και αρχέγονη αιγυπτιακή θεότητα που κυριάρχησε στη χώρα του Νείλου από την 4η χιλιετία π.Χ. μέχρι και τον 4ο αι. μ.Χ., το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο την ανέσυρε από τις αποθήκες του και την παρουσιάζει από σήμερα (μέχρι 22 Μαΐου 2017).

Η δημιουργός του κόσμου θεά Νήιθ εκτίθεται στην αίθουσα του Βωμού στην ειδική προθήκη του «Αθέατου Μουσείου» μαζί με άλλα έντεκα χάλκινα υπέροχα αγαλματίδια.

Το Αθέατο Μουσείο είναι μια ενδιαφέρουσα δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει άγνωστες αρχαιότητες από τις αποθήκες με τα πολυάριθμα αντικείμενα. Κάθε δύο μήνες ένα αντικείμενο παρουσιάζεται για πρώτη φορά και αφηγείται την άγνωστη ιστορία του.

Οι αρχαιολόγοι του μουσείου θα υποδέχονται στις 7 και 28 Απριλίου ημέρα Παρασκευή και στις 23 Απριλίου και 7 Μαΐου ημέρα Κυριακή, ώρα 13.00, τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και θα συνομιλήσουν μαζί τους για τη «Μοναδική και μυστηριώδη Νηίθ, τη γηραιότερη από τους θεούς» και τις ποικίλες όψεις της θρησκευτικής λατρείας στη μαγική γη του Νείλου.

Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η λατρεία της Νήιθ ήταν πιθανότατα λιβυκής καταγωγής και κυριότερο κέντρο της ήταν η αιγυπτιακή πόλη Σαΐς. Θεά του κυνηγιού και του πολέμου, ονομαζόταν και «Μητέρα των Θεών» από τους πιστούς της, καθώς σύμφωνα με την παράδοση αναδύθηκε από τα αρχέγονα νερά του Νουν και δημιούργησε τους θεούς και τους θνητούς.