Το υπουργείο Υγείας διοργανώνει μια διήμερη συνάντηση με θέμα «Μεταρρύθμιση στην Υγεία» στις 28-29/3/2017 στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» (Πανεπιστημίου 52, Αθήνα).

Βασικός στόχος είναι να καθοριστούν οι συνέργειες για να καταστεί το σύστημα υγείας ικανό να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού, ιδιαίτερα τους οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερους και συγκεκριμένα τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, οι οποίοι συχνά έχουν διαφορετικές ανάγκες από τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Δύο από τα βασικότερα ζητήματα είναι η δημιουργία μιας δέσμης για τη Δημόσια Υγεία ως μέρος των υπηρεσιών που θα προσφέρει το νέο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και η ανάπτυξη μιας  νέας μεσοπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για τις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, με ελεύθερη πρόσβαση χωρίς περιορισμούς.

Η ανοικτή συζήτηση για τη βελτίωση του ΕΣΥ με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς θα βάλει τις βάσεις για τη ριζική αναμόρφωση της παροχής υγείας στη χώρα. Έχουν προσκληθεί  οι φορείς χάραξης πολιτικής, οι αγοραστές, οι επαγγελματίες υγείας, οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας, οι περιφερειακές διοικήσεις, η ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα, ευπαθείς  ομάδες ασθενών κ.ά.

Το «παρών» θα δώσουν:

  • ο Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργός
  • ο Γιώργος Παμπορίδης, υπουργός Υγείας της Κύπρου
  • η Dr Zsuzsanna Jakab, περιφερειακή διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO ) για την Ευρώπη
  • εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Ιταλίας
  • ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός
  • ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας