Θερινά όνειρα μεταναστευτικής νύχτας

Από τον Γιώργο Βιδάλη
Ένα θεατρικό έργο που θυμίζει κάπως τις παλιές κωμωδίες του βωβού κινηματογράφου. Τότε που ο ήρωας τα έκανε μαντάρα με τις απανωτές κι ανεπιτυχείς προσπάθειές του είτε για να πάρει μπρος ένα αυτοκίνητο είτε για να σκαρφαλώσει μια μάντρα για να κλέψει κάτι.

Μια τέτοια μινιμαλιστική μέθοδο με γκροτέσκο τρόπο χρησιμοποιεί ο Ισπανός θεατρικός συγγραφέας (αλλά και σεναριογράφος) Νταβίντ Πλανέλ στο έργο του «Το παζάρι», που παρουσιάζεται στο θέατρο «Αλεξάνδρεια» στην πλατεία Αμερικής. Με σκοπό να δείξει την αφέλεια και αυταπάτη ενός Μαροκινού μετανάστη στη Μαδρίτη, ο οποίος παλεύει να πιάσει την καλή, να ξεχάσει τη δική του ταυτότητα, να ενταχθεί όπως όπως στον καπιταλιστικό τρόπο ζωής μπας κι αλλάξει η μοίρα του.

Σε μια συνοικία πολυφυλετική της Μαδρίτης, ο Μαροκινός αυτός μεσήλικας αντιήρωας διαθέτει μια μικρή αποθήκη-«περιβόλι» γεμάτη κούτες με διάφορα είδη (ηλεκτρικά, καθαριστικά, οικιακά κ.λπ.). Στη δούλεψή του έχει τον ανιψιό του, που είναι νεοφερμένος και συνεσταλμένος.

Όταν λείπει μια μέρα το αφεντικό, τον βρίσκει ένας Ισπανός μικροαπατεώνας γνωστός του, που θέλει να κάνει μια «λαδιά» με τη βοήθειά του σε βάρος του θείου του, αλλά εκείνος ανθίσταται.

Ερχόμενος ο ιδιοκτήτης ρίχνει τη φαεινή ιδέα να γυρίσουν ένα αστείο βιντεάκι με ποδήλατο, που πέφτει κατά λάθος σ’ ένα μανάβικο. Μ’ αυτό θα πάρει μέρος σε διαγωνισμό στο Διαδίκτυο με έπαθλο -τι άλλο;- μια καλή χρηματική αμοιβή, που θα τον βοηθήσει να ανοιχτεί στις δουλειές του.

Η ιστορία αναλίσκεται στις συνεχείς, ανεπιτυχείς, κωμικοτραγικές προσπάθειες να γυριστεί το βίντεο με ποδηλάτη τον Ισπανό μικροκομπιναδόρο, που μπαίνει συνεταιρικά στο κόλπο ονειρευόμενος να ξελασπώσει κι αυτός.

Η σκηνοθεσία του Νίκου Γκεσούλη λιτή και ρεαλιστική προσφέρει ευθυμία και προβληματισμό, αναδεικνύοντας τις αυταπάτες και την κακομοιριά, την αφέλεια και τη μικρόνοια των ανθρωπάκων του έργου.

Ο Βασίλης Βλάχος με τον καλύτερο τρόπο έχει «μεταμορφωθεί» στον Μαροκινό μετανάστη ιδιοκτήτη της αποθήκης, που ελπίζει ν’ ανοίξει τα φτερά του ποντάροντας στο αστείο αυτό φιλμάκι για το Διαδίκτυο.

Ο Σάκης Σιούτης, άνετος στον αβανταδόρικο ρόλο του μικρολαμόγιου, που προσπαθεί με πείσμα να πιάσει την καλή ματαίως, βγάζει αρκετό γέλιο με τα συνεχή παθήματα και «μπαταρίσματά» του με γύψους και πατερίτσες λόγω των ποδηλατικών του προσπαθειών.

Ο φέρελπις Αντώνης Γουγής πειστικός στο ρόλο του άβγαλτου, καλοπροαίρετου και έντιμου ανιψιού.

Λειτουργικό το σκηνικό της Λέας Κούση, ατμοσφαιρική με διακριτικές ισπανικές «πινελιές» η μουσική του Γιάννη Ψειμάδα.

  • ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ, Σπάρτης 14, τηλ. 210-8673655