Οι αναφορές της γηραιάς κυρίας στο σαρκαστικό μονόλογό της στο έργο «Ο ένατος γάμος της Γηραιάς Κυρίας» συνιστούν ένα πολύ καίριο σχόλιο της κατάστασης που ζούμε σήμερα στην Ελλάδα του 3ου Μνημονίου.

Η πρώτη ερώτησή μου στη Λεία Βιτάλη, μετά την παράσταση του έργου της στο «Αγγέλων Βήμα», με τη Σοφία Σεϊρλή εξαιρετική στο ρόλο της Κλάρα Τσαχανασιάν, ήταν πότε το έγραψε. Λόγος προφητικός; Το κείμενο πάντως γράφτηκε το 2011.

«Κάνε σούζα, μικρή μου χώρα. Έεεετσι, μπράβο!» επαναλαμβάνει η πάμπλουτη γηραιά κυρία -120 ετών και βάλε- που αγοράζει λιμάνια, αεροδρόμια, τράπεζες, νησιά… Ζούμε στην εποχή των τεράτων και των θυμάτων τους.

Η Λεία Βιτάλη (φωτ. δεξιά) μιλάει εδώ για το τέρας της κρίσης που μας ροκανίζει τα σωθικά. Η Κλάρα Τσαχανασιάν επιστρέφει παντοδύναμη και πάμπλουτη στη χώρα για να κάνει τον ένατο γάμο της με τον Άλφρεντ, το νεκρό εραστή της. Μαζεύει όλα τα λουλούδια του δάσους για να στολίσει το φέρετρό του. Ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους επίλεκτους καλεσμένους της, αρχηγούς κρατών, τραπεζίτες, μεγιστάνες του πλούτου και τον ίδιο τον Πάπα.

Όλη η παράσταση είναι πάνω στο πρόσωπο μιας γυναίκας που προβάλλει πότε τρυφερή ως μέλλουσα νύφη και πότε στυγνή όταν αγοράζει και πουλάει. Θέλει να παντρευτεί ένα πτώμα. Αυτό είναι το απωθημένο της και θα το ζήσει. Αφού μπορεί, θα το κάνει. «Άμα μπορείς, το κάνεις» επαναλαμβάνει μονότονα.

Πρόκειται για μια μαύρη κωμωδία, μια φάρσα που προσφέρει πολλή τροφή για σκέψη στην 70λεπτη διάρκειά της. Παίζεται κάθε Τετάρτη 7 μ.μ. και Πέμπτη 9 μ.μ.