«Στέλιο Ξύπνα», ένα έργο της ομάδας «Άλμπατρος», βασισμένο σε αληθινή ιστορία, αναφέρεται στη δυσκολία της κοινωνίας και ιδιαίτερα των καλλιτεχνών, κατά τη διάρκεια της καραντίνας του κορονοϊού. Η θεατρική παράσταση στελεχώθηκε από ηθοποιούς των Σεμιναρίων Υποκριτικής Άλμπατρος.

Σκηνοθεσία:

«Στέλιο Ξύπνα», είναι μία πολύχρωμη θεατρική περιπέτεια, απλή μέσα στην πολυπλοκότητά της, τόσο ερμηνευτικά , όσο και συναισθηματικά. Η δυναμική της νιότης και η τρυφερότητα καθιστούν αυτό το εγχείρημα αξιοπρόσεκτο, καθώς στηρίζεται σε προσωπικές προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα της δράσης και της δημιουργίας.

Και είναι επίτευγμα από το σκηνοθέτη Γιάννη Κόκα, το να δοθεί αναλυτικά η γκάμα των αισθήσεων, χωρίς όμως το όλο περιβάλλον να αγγίξει κάτι το μελοδραματικό ή το περίεργα υπερβολικό.

Η αφήγηση συμβαδίζει με την κίνηση και την χορογραφία, προσδίδοντας πλεονέκτημα στη δομή του παραστατικού προϊόντος. Λόγος και έκφραση συνταιριασμένα εικονοποιούν την διαμορφωμένη ατμόσφαιρα, με τους νοηματικούς άξονες να καθαρογράφουν την δραματική ακρίβεια των χαρακτήρων.

Το ύφος εμπεριέχει και σαρκαστικά δείγματα, αναδεικνύοντας τον κίνδυνο για την υγεία που ελλοχεύει, αλλά και τη διαπίστωση της απόγνωσης και του αδιέξοδου, από την ανυπαρξία της εργασίας που αφορά στους δύο νεαρούς καλλιτέχνες. Και αυτή η συνθήκη σε αρκετά σημεία της σκηνικής πράξης παράγει και ένα κωμικό στοιχείο με το διστακτικό γέλιο να γίνεται λυτρωτικό. Τα μηνύματα, η αισθητική και οι συμβολισμοί, περνάνε στο θεατή αβίαστα και αληθινά.

Συνοπτικά το κείμενο του Γιάννη Κόκα είναι ρέον και καθαρό, δομημένο σε θεατρική φόρμα υποβλητική και ευφάνταστη. Η σκηνοθετική κατασκευή εμπνευσμένη και εύγλωττη, συντονίζει την εξέλιξη της πλοκής και τον χαοτικό ψυχισμό που προκύπτει, με αίσθημα ευθύνης και πνεύμα ελευθερίας.

Ερμηνείες:

Ο Σταύρος Καραμπάτσος είναι ο Στέλιος που βρίσκεται σε κώμα, μετά τη λοίμωξη του κορονοϊού και σύντροφος της Αριάδνης, την οποία υποδύεται η Ντορίτα Μπακατσέλου.
Και οι δύο ηθοποιοί εξαιρετικοί, υπηρετούν το κείμενο με λιτό ρυθμό και υποκριτικό εύρος, με επιδεξιότητα και λυρικό ύφος.

Ο Σταύρος Καραμπάτσος πολύ καλός, ευέλικτος, άμεσος και μεστός στην ερμηνεία του.
Η Αριάδνη της Ντορέτας Μπακατσέλου, αφοπλιστική, πηγαία, σαρώνει τη σκηνή, ιδιαίτερα χαρισματική και ταλαντούχα, αν σκεφτεί κανείς πως είναι η πρώτη της επαγγελματική δουλειά.

Και τα δυο νεαρά παιδιά υποστηρίζουν με ήθος και συνέπεια τον εύθραυστο νοηματικά πυρήνα του πονήματος. Μέσα από τη δυσκολία, τον πόνο και το φόβο του θανάτου, στο αλλόκοτο και πρωτόγνωρο κλίμα της καραντίνας, διακρίνεται και μία εύρωστη τάση ενηλικίωσης.

Συντελεστές:

Χορογραφία Ελεάνα Νικολοπούλου, κινησιολογία Λιλιάνα Κρυσταλλίδου, βοηθός σκηνοθέτη Κατερίνα Μπησάρα, σκηνική πάλη Γιώργος Βόγλης, μουσική Χρήστος Παπαδόπουλος, φώτα/ήχος Κώστας Κουτρούλης, γραφιστική επιμέλεια Άγγελος Μπάλας και εταιρεία παραγωγής ΚΑΠΠΑ 4 ΑΜΚΕ. Επικοινωνία / δημόσιες σχέσεις Γιώτα Δημητριάδη. Η ομάδα των συντελεστών υπογραμμίζει με τη συμμετοχή της, τη δύναμη της συλλογικότητας, αλλά και τη σφιχτοδεμένη γεωμετρία του έργου.

Αξιολόγηση:

«Στέλιο Ξύπνα», σε κείμενο και σκηνοθεσία του Γιάννη Κόκα, με Ντορίτα Μπακατσέλου και Σταύρο Καραμπάτσο, αποτελεί μια εύφορη δημιουργία, ρεαλιστική, με νεύρο και φαντασία.