ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ… 9 Φεβρουαρίου
Επιμέλεια: Σταύρος Χρονόπουλος, υπεύθυνος Μarketing «Εκδοτικός Οίκος Historical Quest» (https://www.historical-quest.com/)

9 Φεβρουαρίου 1895
Ο Αμερικανός καθηγητής Γουίλιαμ Μόργκαν, που εργαζόταν στο παράρτημα της ΧΑΝ (YMCA) του Χόουλιοκ, στην πολιτεία Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα ομαδικό παιχνίδι κλειστού χώρου, χωρίς τον κίνδυνο τραυματισμών, δημιουργεί ένα παιχνίδι ονόματι μιντονέτ, το οποίο σύντομα θα αναφέρεται ως βόλεϊ. Το όνομα βόλεϊ δόθηκε λίγο αργότερα, έπειτα από έναν αγώνα επίδειξης, μάλλον από τον Άλφρεντ Χάλστιντ. Το νέο άθλημα διαδόθηκε πολύ γρήγορα, κυρίως μέσω των παραρτημάτων της ΧΑΝ στις πολιτείες των ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Στην Ευρώπη μεταφέρθηκε κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από τους Αμερικανούς στρατιώτες.

Στην Ελλάδα εισήχθη το 1922 από τον Πανιώνιο και τη ΧΑΝΘ. Πρώτος διδάξας το βόλεϊ στην Ελλάδα θεωρείται ο γυμναστής Λευκαδίτης του ΠΓΣ. Στη συνέχεια διαδόθηκε και σε άλλους συλλόγους με αποτέλεσμα να προκηρυχθούν τα πρώτα πρωταθλήματα 1924-1926 με πρωταθλητή τον Πανιώνιο το 1924, τον ΠΓΠ το 1925 και τα Διδασκαλεία το 1926. Το 1929-1932 δημιούργησαν ομάδες η Νήαρ Ηστ, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Ιωννικός, ο Πειραϊκός, ο ΠΟΠ και η ΕΑΠ Πατρών. Ακολούθησε η δεκαετία 1930-1940 με τη μεγαλύτερη διάδοση του αθλήματος που ανακόπηκε από το Β΄ Π.Π. και τον Εμφύλιο. Το 1961 διοργανώνεται το 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα με πρωταθλητή τον ΠΓΣ.

9 Φεβρουαρίου 1941
Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: βόμβα χτυπά τον καθεδρικό ναό της Γένοβας στην Ιταλία χωρίς να εκραγεί

9 Φεβρουαρίου 1986
Ο κομήτης του Χάλεϊ εμφανίζεται στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα. Ο κομήτης του Χάλεϊ είναι περιοδικός κομήτης που κάνει την εμφάνισή του στην περιοχή της Γης κάθε 75 με 76 χρόνια. Είναι ο μόνος κομήτης που μπορεί να παρατηρηθεί με γυμνό μάτι και δύο φορές σε μια ανθρώπινη ζωή. Άλλοι κομήτες είναι πολύ πιο φωτεινοί και θεαματικοί, αλλά περνάνε κοντά στη Γη ή είναι ορατοί από αυτήν μια φορά κάθε μερικές χιλιάδες χρόνια. Έχουν βρεθεί στην Κίνα καταγεγραμμένες παρατηρήσεις του κομήτη του Χάλεϊ από το 240 π.Χ., ενώ πιθανότατα καταγράφηκε από τους Αρχαίους Έλληνες το 466 π.Χ. Παρατηρήθηκε πρώτη φορά και πήρε το όνομά του, το 1682, από τον Έντμουντ Χάλεϊ, Άγγλο μαθηματικό και αστρονόμο, ο οποίος προσδιόρησε την τροχιά του. Έχει προταθεί ότι ο κομήτης Χάλεϊ ήταν το Άστρο που οδήγησε τους τρεις Μάγους στην Βηθλεέμ όταν γεννήθηκε ο Ιησούς