Αναβαθμίζεται άραγε η πολιτική διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα ή γίνεται μια κίνηση συγκυριακή –όπως τόσες άλλωστε- χωρίς συνέχεια;
Γιατί, εκεί που έμοιαζε να έχει πλήρως απαξιωθεί ο αγώνας που ξεκίνησε η Μελίνα Μερκούρη για την επιστροφή των Γλυπτών, μαθαίνουμε πως αύριο οργανώνεται συνάντηση στην Προεδρία της Δημοκρατίας για την ενημέρωση του Προκόπη Παυλόπουλου από στελέχη του ΥΠΠΟΑ και την υπουργό Λυδία Κονιόρδου, όπως επίσης και από τον πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης για τον Επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα Λουί Γκοντάρ.

Την υψηλή εποπτεία των χειρισμών για την υπόθεση αυτή είχαν έως και τον Κώστα Καραμανλή μόνο πρωθυπουργοί. Βεβαίως λίγοι το γνώριζαν αυτό, όπως και το υψηλού κύρους πρόσωπο στο οποίο είχε ατύπως ανατεθεί η πρωτοβουλία διαφόρων κινήσεων. Τα τελευταία χρόνια είχε αφεθεί το ζήτημα αυτό στον πατριωτισμό κάποιων ελαχίστων. Ανάμεσά τους το Μουσείο της Ακρόπολης και ο Δημήτρης Παντερμαλής, φυσικοί αποδέκτες των Γλυπτών όταν και εάν επιστραφούν στη χώρα μας.

Ο καθηγητής Λουί Γκοντάρ, επιστημονικός σύμβουλος του τέως προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο, έρχεται στην Αθήνα να συζητήσει σε υψηλό επίπεδο την πολιτική των μελλοντικών χειρισμών του σε διεθνές επίπεδο. Καθώς πιστεύει στις ανταλλαγές πολιτιστικών αγαθών μεταξύ κρατών και απορρίπτει τη διεκδίκηση των Γλυπτών μέσω της δικαστικής οδού, προτείνει την έναρξη διαλόγου με το Βρετανικό Μουσείο για την επιστροφή των παρθενώνιων. Επαναφέρει μια πρόταση που είχε κάνει στη βρετανική πλευρά ο Ευάγγελος Βενιζέλος ως υπουργός Πολιτισμού, η οποία όμως είχε απορριφθεί πριν καν επιδοθεί.

Η ιδέα ήταν να υπάρξει μια συνεργασία ανταλλαγών μεταξύ του Μουσείου της Ακρόπολης και του Βρετανικού Μουσείου, έτσι ώστε να επιστρέψουν τα γλυπτά του Φειδία ως μακροχρόνιο δάνειο, με την υποχρέωση της ελληνικής πλευράς να γεμίζει τις αίθουσες στις οποίες εκτίθενται τώρα με άλλες ελληνικές αρχαιότητες.

Ο κ. Βενιζέλος είχε προχωρήσει ακόμη περισσότερο τότε, λέγοντας στους Βρετανούς ότι μπορούν να τα εκθέσουν στο Μουσείο της Ακρόπολης κρατώντας την ιδιοκτησία τους ως παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου. Εκείνοι όμως δεν πείσθηκαν για τις αγαθές προθέσεις του Έλληνα υπουργού Πολιτισμού και τις απέρριψαν αμέσως.

Μένει να δούμε πού στηρίζει ο κ. Γκοντάρ την αισιοδοξία του ότι η πρότασή του θα γίνει δεκτή από την άλλη πλευρά. Πάντως έχει σημασία ότι ενημερώνεται ο ανώτατος άρχων της χώρας, γεγονός που προσφέρει μεγαλύτερη οντότητα στις κινήσεις για τη διεκδίκησή τους.