Η Ινδία εξακολουθεί να έχει πάνω από 18 εκατ. «μοντέρνους σκλάβους», τουλάχιστον πέντε φορές περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Το νούμερο είναι ίσο με ολόκληρο τον πληθυσμό της Χιλής, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τον Global Slavery Index που εξέδωσε ο οργανισμός Walk Free Foundation που ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και εδράζεται στην Αυστραλία, τα θύματα «μοντέρνας σκλαβιάς» της τρίτης μεγαλύτερης ασιατικής οικονομίας περιλαμβάνουν ανθρώπους που ασχολούνται με τις οικιακές εργασίες, τις κατασκευές, τη γεωργία, τη χειρωνακτική εργασία, αλλά και άλλους που εξαναγκάζονται στην επαιτεία ή εργάζονται στη βιομηχανία του σεξ.

 

Ο δείκτης ορίζει τη «μοντέρνα σκλαβιά» ως την κατάσταση στην οποία «ένα άτομο δεν μπορεί να αρνηθεί ή να φύγει από μια κατάσταση, λόγω απειλών, βίας, εξαναγκασμού, κατάχρησης εξουσίας ή δόλου, ενώ του συμπεριφέρονται όπως σε ζώο». Ο ορισμός περιλαμβάνει επίσης θύματα εμπορίας human trafficking, καταναγκαστικής εργασίας, δουλείας λόγω χρεών, αναγκαστικών γάμων, καθώς και της πώλησης και εκμετάλλευσης παιδιών.

 

Περίπου 46 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θεωρούνται μοντέρνοι σκλάβοι αυτή τη στιγμή, επισημαίνει η μελέτη. Από αυτούς, το 58% ζει στην Ινδία, την Κίνα, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και το Ουζμπεκιστάν.

 

slaves

 

 

«Στην Ασία, την πιο πολυπληθή περιοχή στον κόσμο, ζουν τα δύο τρία του συνολικού αριθμού ανθρώπων που βρίσκονται υπό »μοντέρνα σκλαβιά»», υπογραμμίζει το κείμενο. «Η περιοχή προσφέρει εργασία χαμηλών δεξιοτήτων σε παραγωγικά στάδια των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων βιομηχανιών, μεταξύ των οποίων η παραγωγή τροφίμων, ενδυμάτων και τεχνολογίας», εξηγεί.

 

Ενδεικτικότερο παράδειγμα η Νότια Κορέα, στην οποία ένας στους 20 ανθρώπους -ή το 4,7% ολόκληρου του πληθυσμού- ζει στη σκλαβιά. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό στον κόσμο.