Τους πρόλαβαν οι γάιδαροι ,τα βόδια και οι τράγοι!

Του Μιχάλη Κανιμά

Άργησαν πολύ οι Τούρκοι να ανακαλύψουν τις βραχονησίδες του Αιγαίου. Τους πρόλαβαν, ποιοι νομίζετε ; οι γάιδαροι, τα βόδια , οι τράγοι και οι γλάροι ιδιοποιούμενοι τα νησιά δια χρησικτησίας .

Μάλιστα για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το ιδιοκτησιακό φρόντισαν να τους δώσουν το όνομα τους. Γάιδαρος Τήλου, Γάιδαρος Λειβαδιών Τήλου, Γαιδουρονήσι Πάρου. Στο ίδιο μοτίβο και τα βόδια με ιδιωτικό νησί τόσο στο Ιόνιο( Βόιδι Ζακύνθου) όσο και στο Αιγαίο (Βους ή Βόιδι Σερίφου).

Οι εκλεκτικοί τράγοι διάλεξαν βραχονησίδες στη Μύκονο, στη Χάλκη και στην Αίγινα – όλες με το όνομα Τραγονήσι – ενώ οι Γλάροι μαρκάρισαν το Γλαρονήσι στις Μικρές Κυκλάδες και το συνώνυμο του στη Φωκίδα.

Κοντολογίς δεν έμεινε ούτε μία πέτρα στη θάλασσα για τους άπληστους γείτονες. Λες και έβγαλαν φτερά και πέταξαν η Χήνα της Ρόδου ,η Χηνίτσα της Αργολίδος και η Χελώνη Λευκάδος . Πάει το Κουνέλι των Εχινάδων, η Σφήκα Αλοννήσου, ο Σκορπιός Λευκάδος και το Σκορπίδι της ίδιας περιοχής.

Τα Φωκιονήσια στην Αστυπάλαια κατέβασαν ρολά προστατευμένα από τη συστάδα Κουνούπια ανάμεσα στις νησίδες Κουνούποι και Κουτσομύτι. Απρόσβλητος και ο Λέων της Κρήτης, στον Κόλπο της Σούδας όπου και το Νησί των Κουνελιών. Κάποιος που δήλωνε αναρχικός είπε κάποτε πως το Αιγαίο δεν ανήκει ούτε στουτς Έλληνες ούτε στους Τούρκους ,αλλά στα ψάρια του.

Έχουν κι αυτά μερίδιο ,αναμφισβήτητα. Αλλά δεν το διεκδικούν όπως η μεσογειακή φώκια που έχει φτιάξει το καταφύγιο της στα Γιούρα, ένα ακατοίκητο νησί βόρεια της Αλοννήσου και στη βραχονησίδα Σφήκα, στην ίδια περιοχή.

Μια σοβαρότερη έρευνα θα αποδείκνυε ότι το Αιγαίο ανήκει και σε άλλους.= εκτός από τους Έλληνες. Όπως π.χ. στους Αγίους!!!. Δεκάδες Βραχονησίδες κάνουν καριέρα με ονόματα Αγίων, όπως: Άγιος Θεόδωρος Χάλκης Άγιος Θωμάς Αίγινας. Άγιος Ιωάννης Αίγινας , Άγιος Μηνάς Φούρνων Άγιος Νικόλαος Φωκίδος Άγιος Νικόλαος Μακάρων, Άγιος Νικόλαος Χανίων, Άγιος Στέφανος Ελάτας., Αφέντης Χριστός Μαλίων.Οι περισσότερες βραχονησίδες είναι γεμάτες ερείπια χριστιανικών ναών και μοναστηριών και άλλα κατάλοιπα ελληνικού πολιτισμού. Άλλες χρησιμοποιήθηκαν ως φυσικά στούντιο γνωστών ταινιών.

Η Πίττα είναι μια ακατοίκητη ελληνική βραχονησίδα 9 χλμ. βόρεια-βορειοανατολικά της Καλύμνου στα Δωδεκάνησα.

Βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ βορειοδυτικά από την Καλόλιμνο, ενώ τα Ίμια βρίσκονται σε ίση απόσταση στα νοτιοανατολικά της Καλολίμνου.Εδώ , σύμφωνα με το σενάριο, γυρίστηκαν οι ταινίες «Λούφα και Παραλλαγή» και «Σειρήνες στο Αιγαίο» .

*αναδημοσίευση από timelink.gr