ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ 2017

Χρυσές Σφαίρες στις «Τρεις πινακίδες» και «Ladybird», με μαύρα κοστούμια να κυριαρχούν στην απονομή.

Του Νίνου Φένεκ Μικελίδη

Οι «Τρεις πινακίδες έξω από το Έμπινγκ του Μιζούρι» του Μάρτιν ΜακΝτόνα κέρδισε το βραβείο καλύτερης δραματικής ταινίας και το «Lady Bird» της Γκρέτα Γκέργουικ κέρδισε το βραβείο καλύτερης κωμωδίας, στην απονομή των Χρυσών Σφαιρών (πρόδρομο, ως γνωστό, των Όσκαρ) που έγινε χτες το βράδυ στο Χόλιγουντ.

Οι περισσότεροι  καλεσμένοι ήταν ντυμένοι στα μαύρα σε ένδειξη συμμετοχής στη διαμαρτυρία για τη σεξουαλική παρενόχληση των γυναικών στη Μέκκα του κινηματογράφου και με την Όπρα Γουίνφρι να αποσπά θερμά χειροκροτήματα από τους παρευρισκόμενους με το λόγο της για την κίνηση «MeToo» των γυναικών.

 

Συνολικά η ταινία του ΜακΝτόνα, γύρω από μια μητέρα που αναλαμβάνει την έρευνα για την εξιχνίαση της δολοφονίας της κόρης της, κέρδισε πέντε βραβεία: Χρυσή Σφαίρα καλύτερης γυναικείας ερμηνείας σε δραματική ταινία στην Φράνσις ΜακΝτόρμαντ για το ρόλο της στην ταινία «Τρεις πινακίδες έξω από το Έμπινγκ του Μιζούρι», Χρυσή Σφαίρα καλύτερου β’ ανδρικού ρόλου στον Σαμ Ρόκγουελ και καλύτερου σεναρίου στον Μάρτιν ΜακΝτόνα.

Όσο για τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ερμηνείας σε μιούζικαλ ή κωμωδία, αυτή απονεμήθηκε στην Σέρσα Ρόναν για το ρόλο της στην ταινία «Lady Bird». Στον Γκάρι ‘Ολντμαν απονεμήθηκε η Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ερμηνείας σε δραματική ταινία για το ρόλο του στην ταινία «The Darkest Hour», ενώ στον Τζέιμς Φράνκο απονεμήθηκε η Χρυτσή Σφαίρα καλύτερης ερμηνείας σε μιούζικαλ ή κωμωδία για την ταινία «The Didaster Artist».

Τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης σκηνοθεσίας κέρδισε ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο για την ταινία του «The Shape of Water» («Η μορφή του νερού»). Ο Τούρκος σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν κέρδισε το βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας για την ταινία του «In the Fade», με τον ελληνικής καταγωγής Γάλλο συνθέτη Αλεξάντρ Ντεπλά να κερδίζει το βραβείο καλύτερης μουσικής για την ταινία «The Shape of Water» του Ντελ Τόρο. Τέλος, τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας κινούμενων σχεδίων κέρδισε η ταινία «Coco: το γεύμα του Δάντη», των Λι Ούνκριτς και Έντριαν Μολίνα.

Από τα τηλεοπτικά βραβεία, η μεγάλη κερδισμένη ήταν η σειρά “Big Little Lies” της HBO, που κέρδισε τέσσερα βραβεία, ανάμεσά τους και δυο βραβεία ερμηνείας για την Νικόλ Κίντμαν και τη Λόρα Ντερν.

Ηλεκτρισμένη ήταν η ατμόσφαιρα από το ξεκίνημα, με τον οικοδεσπότη της τελετής Σεθ Μάιερς να επιτίθεται στο μονόλογό του ενάντια στον Γουέινστιν και τον Κέβιν Σπέισι και με τους καλεσμένους να χρησιμοποιούν την τελετή για να τονίσουν την απόφασή τους να αν αναμορφώσουν την εικόνα του Χόλιγουντ και πως από δω και πέρα οι γυναίκες δεν θα υπόκεινται σε σεξουαλική παρενόχληση ενώ άντρες και γυναίκες θα έχουν ίσους μισθούς.