Απέναντι στην κυβέρνηση βρέθηκε από το βήμα της Βουλής ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Είπε χαρακτηριστικά:
 Είναι ντροπή να εξαιρείτε τόσες πολλές περιπτώσεις τη στιγμή που χαρίζετε με την τροπολογία αυτή πρόστιμα. Ο υπουργός είναι ένας έντιμος άνθρωπος. Όταν αποδέχτηκε την τροπολογία αυτή, έσκυψε το κεφάλι. Είπε απλώς: «δε μπορώ να βρω ποιος είναι, την κάνω αποδεκτή». Το ψιθύρισε και έφυγε. Εσείς όμως, γιατί ο υπουργός δεν είναι βουλευτής, θα την ψηφίσετε και θα την ψηφίσετε με ονομαστική ψηφοφορία. Και το κάθε ΝΑΙ, θα είναι ΝΑΙ είμαι συνεταίρος λαθρεμπόρων.

Συνάδελφός σας ήρθε προηγουμένως ενώπιον του κ. Κεγκέρογλου και του κ. Αμυρά και είπε: «Ε, ένας άνθρωπος πήρε έναν φορέα και έδωσε τόσα λεφτά  να μην του χαρίσουμε μερικά εκατομμύρια;» 38 εκατομμύρια. Δηλαδή στήνουμε και τον διαγωνισμό; Γιατί αυτό μας είπε. Εκτός του ότι χαρίζετε, στήνετε και τους διαγωνισμούς.

Δίνετε στους εκλεκτούς, όχι να πάρουν τους φορείς με τα δικά τους λεφτά, αλλά με το χάρισμα των προστίμων. Είναι ντροπή αυτή η τροπολογία, πρέπει να την αποσύρετε. Τώρα. Πολύ γρήγορα μάθατε τα κόλπα η πρώτη φορά αριστερά. Πολύ γρήγορα.

Σχέδιο διάσωσης

Σε ό, τι αφορά το συνολικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ο κ. Θεοχάρης πρότεινε την καθιέρωση ενός συστήματος μηχανισμών που θα ξεχωρίζει  ποιες επιχειρήσεις μπορούν να σωθούν και ποιες όχι. Για τις επιχειρήσεις που θα διασωθούν πρότεινε:

Από ένα όριο χρεών και πάνω – τις 500.000 ευρώ –να ακολουθούνται δικαστικές διαδικασίες διάσωσης.

Για τις μεσαίες επιχειρήσεις,  να υπάρχει  μια ελαφριά δικαστική διαδικασία, όπως ακριβώς αυτή που φέρνετε με το παρόν  νομοσχέδιο. Και πώς τη λέτε εξωδικαστική όταν την πάτε στο πολυμελές πρωτοδικείο.

Για τον μικρό επιχειρηματία – χωρίς κατώτερα όρια και εξαιρέσεις- όλες οι βιώσιμες περιπτώσεις να οδηγούνται σε έναν πραγματικά εξωδικαστικό συμβιβασμό, που να επικεντρώνεται αποκλειστικά στους μικρομεσαίους.