Διακόσιοι έκτακτοι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού όλων των ειδικοτήτων εργάζονται από τον περασμένο Ιούνιο χωρίς να έχουν πληρωθεί παρόλο που μισθοδοτούνται από έναν φορέα, όπως είναι το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων που έχει ετήσιο τζίρο κοντά στα 90 εκατομμύρια ευρώ.

Θεωρούν λοιπόν πως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την μη καταβολή των δεδουλευμένων τους και ως εκ τούτου κατεβαίνουν την Παρασκευή (1 Σεπτεμβρίου) σε 3ωρη πανελλαδική στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 16:00.

Οι έκτακτοι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ εργάζονται σε εργαστήρια, πωλητήρια, διοίκηση κλπ σε ολόκληρη την επικράτεια. Το υπουργείο πιστεύουν πως «εκμεταλλευόμενο την εργασία τους, τους εμπαίζει». Χρειάστηκε να κάνουν μεγάλο πολύμορφο αγώνα για να καταφέρουν να ομαλοποιήσουν την μισθοδοσία στις περισσότερες υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α. «Ωστόσο, η διοίκηση του ΤΑΠ φαίνεται να επιμένει στην παλιά καλή πρακτική κοροϊδίας και εκμετάλλευσης.

Γι αυτό το Πανελλήνιο Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού του ΥΠΠΟ κηρύσσει 3ωρη πανελλαδική στάση εργασίας την προσεχή Παρασκευή και συγκέντρωση την ίδια μέρα στις 12:30 στα κεντρικά γραφεία του ΤΑΠ (Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων) επί της Πανεπιστημίου 57, Αθήνα. Θα ακολουθήσει Παράσταση Διαμαρτυρίας στο ΥΠ.ΠΟ.Α. επί της Μπουμπουλίνας 20.

Διεκδικούν την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων όσων προσελήφθησαν τον Ιούνιο 2017 με οκτάμηνη σύμβαση εργασίας στο ΤΑΠ και την καταβολή των εξαιρέσιμων (που καταβάλλονται από το ΤΑΠ) για εργασία το Σαββατοκύριακο και τις γιορτές στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο όπως και την καταβολή της μισθοδοσίας των εκτάκτων εκεί όπως και σε όλες τις υπηρεσίες και έργα του ΥΠ.ΠΟΑ. Γιατί «η δουλειά δεν είναι χόμπι» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ζητούν επίσης την άμεση ανανέωση των συμβάσεων των συναδέλφων τους στο έργο ΕΣΠΑ της Νέας Μονής που υλοποιεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου. «Η αρμόδια Υπηρεσία επιχειρεί να πετάξει στον δρόμο 6 συναδέλφους που εκτέλεσαν με αποτελεσματικότητα την εργασία τους, σε ένα έργο που προχωρά και έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέχρι και τον Ιούλιο του  2018. Η Υπηρεσία εκδικείται με αυτόν τον τρόπο συναδέλφους που σήκωσαν το κεφάλι και εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν στο έργο».