Στο τέλος Φεβρουαρίου του 2020, σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, θα ανοίξει τις πύλες του το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εφόσον επιλυθούν τα προβλήματα έλλειψης συντονισμού που το ταλανίζουν . Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε η υπουργός κατά την σημερινή αυτοψία της στο κτήριο του πρώην εργοστασίου ΦΙΞ παρουσία του γενικού γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

     Το Μουσείο παραμένει κλειστό εδώ και πέντε χρόνια παρόλο που το κτήριο είναι έτοιμο από το 2014, από τότε που απομακρύνθηκε από τη θέση της διευθύντριας και ιδρύτριας του Μουσείου, η Αννα Καφέτση. Ολοι οι υπουργοί που πέρασαν από το ΥΠΠΟΑ τα πέντε τελευταία χρόνια (Ξυδάκης, Μπαλτάς, Κονιόρδου, Ζορμπά) έκαναν μια αυτοψία στο άδειο  κτήριο, μαγεύτηκαν από  την υπέροχη θέα της Ακρόπολης από την ταράτσα του και εξήγγειλαν μια ημερομηνία εγκαινίων που δεν υλοποιήθηκε.   Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι αυτή θα είναι η τελευταία υπουργική εξαγγελία πριν από τα εγκαίνιά του.

   Η κ. Μενδώνη, ενημερώθηκε από την προσωρινή διοίκηση του ΕΜΣΤ, υπό τον Δημήτρη Αντωνακάκη και τη Συραγώ Τσιάρα, τους οποίους επέλεξε η πρώην υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει, εστιάζοντας στην παντελή έλλειψη συντονισμού ως βασική αιτία των καθυστερήσεων. Η υπουργός ανέθεσε τον συντονισμό  στο γενικό γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού, για την άμεση επίλυση ζητημάτων και την επίσπευση διαδικασιών ώστε το Μουσείο να ανοίξει τις πύλες του πλήρες ως το τέλος του Φεβρουαρίου 2020. 

Από το Υπουργείο ανακοινώθηκε  ότι αυτή τη στιγμή έχει προχωρήσει, σε μεγάλο βαθμό, η εφαρμογή της μουσειολογικής μελέτης που έχει εκπονηθεί από την τέως διευθύντρια του ΕΜΣΤ  Κατερίνα Κοσκινά. Ένα μέρος της συλλογής έχει ήδη εγκατασταθεί. Εκκρεμούν οι εργασίες φωτισμού και της οργάνωσης των χώρων υποδοχής και εξυπηρέτησης των επισκεπτών, οι χώροι εστίασης, το πωλητήριο, αλλά και μια σειρά από διοικητικά και οργανωτικά ζητήματα.

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι το ΥΠΠΟΑ έχει διαθέσει περισσότερα από 40 εκατομμύρια ευρώ για την ανακατασκευή του χώρου, ενώ τρία εκατομμύρια ευρώ πρόσφερε ως δωρεά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τον Ιούλιο 2018, για τον εξοπλισμό του Μουσείου και την εφαρμογή των εγκεκριμένων μελετών.