Του Ζώη Βέλλα

«Στους πρώτους μήνες του επόμενου χρόνου καραδοκούν τέσσερα σημαντικά γεγονότα για την Ελλάδα και για να ολοκληρωθούν ευνοϊκά  θα πρέπει να κλείσει  μέχρι το τέλος του χρόνου η τρίτη η αξιολόγηση για να μην είμαστε «μέρος του προβλήματος».

Τα τέσσερα σημαντικά για την Ελλάδα γεγονότα του επόμενου έτους είναι τα εξής:

 

  1. Τον Ιανουάριο αναμένεται νέα συζήτηση στο Δ.Σ. του ΔΝΤ αναφορικά με το εάν θα συνεχίσει και πώς το stand by arrangement το οποίο ενέκρινε τον Ιούλιο.

 

  1. Έως τον Απρίλιο οπότε θα έχουν επικυρωθεί και τα δημοσιονομικά στοιχεία από τη Eurostat αναμένεται να γίνει συζήτηση για τον τρόπο εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο.

 

  1. Στο ίδιο χρονικό διάστημα αναμένεται να γίνει και η συζήτηση για το χρέος.

 

  1. Επίσης στους πρώτους μήνες του επόμενου έτους ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει νέες εξόδους στις αγορές και για να αυξηθούν τα διαθέσιμα  και για να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά. Και καμία έξοδος δεν θα είναι επιτυχημένη η κι ακόμα δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί εάν δεν έχει κλείσει η τρίτη αξιολόγηση.

 

Για την ώρα τόσο ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί όσο και οι πολιτικοί εκπρόσωποι  των θεσμών  υποστηρίζουν ότι η τρίτη αξιολόγηση μπορεί, να ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο, να έχουν συμφωνηθεί  δηλαδή τα 95 προαπαιτούμενα ως το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Μένει να αποδειχθεί.