Η βόμβα που επεσε για το όνομα Μακεδονία του Ίλιντεν απο τον Ζάεφ, λύνει τα χέρια των Σκοπίων αλλά οι αντιδράσεις είναι μεικτές στο εσωτερικό της χώρας.

Ο πρωθυπουργός πάντως θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αύριο Σάββατο, στις 9:30 το πρωί, ενώ μέσα στην αυριανή ημέρα θα ενημερώσει τηλεφωνικά και τους πολιτικούς αρχηγούς. Η επικοινωνία με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά θα γίνει περί τις 10:30-11:00, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε η Χ. Τρικούπη από το Μαξίμου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει στον Προκόπη Παυλόπουλο και στους πολιτικούς αρχηγούς το όνομα που πρότεινε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια: Ilindenska Republika Makedonija (στα σλαβικά) και Ilinden Μacedonia (στα αγγλικά).

Θετικά βλέπει την ονομασία η ελληνική κυβέρνηση

Πηγές αναφέρουν ότι η ονομασία «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας» γίνεται προς το παρόν αποδεκτή και από την ελληνική πλευρά, ενώ διευκολύνει και τον Σκοπιανό πρωθυπουργό αφού παραπέμπει στο ιστορικό παρελθόν των Σκοπίων.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία στην εκδοχή του ονόματος ως «Republika Ilidenska Makedonija». Συγκεκριμένα κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι:

-Υπάρχει γεωγραφική διαφοροποίηση από την ελληνική Μακεδονία

-Το όνομα θα είναι erga omnes προς χρήση μέσα και έξω – κάτι που αποδέχονται τα Σκόπια.

-Δεν αφήνει περιθώριο να γίνεται αναφορά στην αρχαία Ελλάδα, αφού η Εξέγερση του Ίλιντεν έγινε το 1903.

-Η εξέγερση αυτή, όπως κρίνει η κυβέρνηση, είχε οικονομικο-κοινωνικό χαρακτήρα με τη συμμετοχή αγροτών και οι τότε εξεγερμένοι είχαν καλέσει Έλληνες και Αλβανούς για να λάβουν μέρος.

-Ο Ζάεφ εκτιμά πως την ονομασία αυτή μπορεί να τη δεχθεί το κόμμα του Γκρούεφσκι, το εθνικιστικό VMRO.

Στη Βουλή τοποθετήθηκαν αρνητικά τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και η Φώφη Γεννηματά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Όλοι τονίζουν τον χαρακτήρα του αλυτρωτισμού στο έκτο όνομα που βγαίνει στον αέρα.

Ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης αναμενεταν να απαντήσει στην ομιλία του για τη NOVARTIS και να τονίσει πως η κυβέρνηση ασκεί μυστική διπλωματία στο Μακεδονικό.

Επίσης θεωρείται από κάποιους το όλο θέμα ως προπέτασμα καπνού ώστε η επόμενη πρόταση που θα έρθει μέχρι το τετέλ Ιουνίου να μην βρει σφοδρές αντιστάσεις και να περάσει με ευρεία πλειοψηφία.