Eνα κομψό σύγχρονο μουσείο που έχει αξιοποιήσει στο έπακρον όλες τις μορφές της σύγχρονης  τεχνολογίας  για να αφηγηθεί  την ιστορία των επικοινωνιών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ,  ήταν το τιμώμενο μουσείο της Διεθνούς  Ημέρας  Μουσείων που γιορτάζεται στις 18 Μαίου σ΄ολόκληρο τον κόσμο.

Από νωρίς το απόγευμα κατέφθαναν στον οδό Πρωτέως 25, στη  Νέα Κηφισιά, δεκάδες  καλεσμένοι. Οι περισσότεροι  περνούσαν για πρώτη φορά το κατώφλι του. Δεν ήταν τυχαία η επιλογή του για την εναρκτήρια εκδήλωση του εορτασμού που τιμά κάθε χρόνο το Υπουργείο Πολιτρισμού προσφέροντας δωρεάν πρόσβαση  σε όλα τα μουσεία της χώρας, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε 157.000 μουσεία σε 36 χώρες. Η προβολή μικρών θεματικών μουσείων που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά στο ευρύ κοινό ήταν πάντα η επιδίωξη του Ελληνικού Τμήματος του ICOMOS, αποκλειστικού φορέα οργάνωσης του διεθνούς αυτού εορτασμού στη χώρα μας.

«Η επιλογή αυτού του μουσείου ήταν μονόδρομος», μας είπε η πρόεδρος του ελληνικού ICOMOS και επίτιμη  διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού Τέτη Χατζηνικολάου, «γιατί το θέμα του εορτασμού «Μουσεία και (δια) δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις-Νέο Κοινό» ήταν σα να το φωτογράφιζε. Είναι από τα ελάχιστα αυτού του είδους που έχουμε».

Η έκθεση με τις μόνιμες συλλογές του αρχίζει από τα αρχαία δίκτυα (ένα αγοράκι  ειδοποιεί φυσώντας ένα κοχύλι) στα …διαδίκτυα και από την πυρσεία και τις φρυκτωρίες που μετέφεραν τάχιστα την είδηση στο… smartphone. Τηλέφωνα με οριζόντια και κάθετη συσκευή, η συσκευή «κηροπήγιο» του 1897, η άλλη με τα δύο υπερυψωμένα άγκιστρα του 1915, τα γνωστά μαύρα τηλέφωνα και τα άλλα του τοίχου, ολόκληροι τηλεφωνικοί θάλαμοι, φωτογραφίες από εναρίτες που τοποθετούσαν καλώδια, τηλεφωνήτριες στη σειρά που έκαναν τις συνδέσεις μακρινών συνήθως  τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, τηλεγραφήματα όπως εκείνο του 1911 με το οποίο γίνεται γνωστό ότι «εγκαθίσταται το πρώτο αξιόλογης έκτασης τηλεφωνικό κέντρο τοπικής συστοιχίας στην Αθήνα», ή το άλλο που αναφέρει ότι στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στην Κατοχή προξενούνται μεγάλες ζημιές στο τηλεγραφικό και τηλεφωνικό δίκτυο της χώρας, ενώ κάποιες εγκαταστάσεις βρίσκονται εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης ανταλλακτικών. Από το 1949 μέχρι το 1988 οι φωτογραφίες για τα διεθνή γεγονότα έφθαναν στον ελληνικό Τύπο μέσω των τηλεφωτογραφιών του ΟΤΕ. Εξ ου φιγουράρει στον τοίχο τεράστια η ασπρόμαυρη φωτογραφία απονομής  του Νόμπελ από τον βασιλιά της Σουηδίας στον Οδυσσέα Ελύτη.

Το Μουσείο διαθέτει εκτός από 3.400 αντικείμενα, 25.000 ιστορικά αρχεία, 13.500 τηλεφωτογραφίες και 6.200 τηλεγραφήματα, κάποια μάλιστα ανέκδοτα, όπως είπε η executive  director εταιρικής επικοινωνίας του ομίλου ΟΤΕ Ντέπη Τζιμέα. Είχε προηγηθεί στο βήμα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ και η Τέτη Χατζηνικολάου η οποία διάβασε και τον χαιρετισμό της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου η οποία δεν έκανε τον κόπο να παρευρεθεί στην κορυφαία αυτή γιορτή των μουσείων. Το «παρών» όμως δήλωσε η βουλευτής και Τομεάρχης Πολιτισμού της ΝΔ Ολγα Κεφαλογιάννη η οποία εξέφρασε τον θαυμασμό της για το καλόγουστο στήσιμο αυτού του μουσείου και τα πραγματικά ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά του προγράμματα που έχουν παρακολουθήσει ως τώρα 14.000 παιδιά.