Είναι αναγκαίο να δοθεί η δυνατότητα να απομακρυνθούν οι αποθηκευμένοι σπόροι από την Ουκρανία πριν από την επόμενη συγκομιδή, τόσο για τους Ουκρανούς όσο και για να διευκολυνθούν οι διεθνείς αγορές, τονίζουν οι Υπουργοί Γεωργίας στα συμπεράσματα της πρόσφατης συνόδου.

Σε κλίμα αγωνίας για την επισιτιστική κρίση, που μεγαλώνει, με πρώτα θύματα τους πεινασμένους ανθρώπους σε υποανάπτυκτες χώρες και γενικά τους ευάλωτους, οι υπουργοί υπενθύμισαν ότι είναι σημαντικό να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα συντονισμού σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να δοθεί μια παγκόσμια απάντηση όσον αφορά την επισιτιστική ασφάλεια.

Στο πλαίσιο αυτό, δεκαέξι αντιπροσωπίες ζήτησαν από την Επιτροπή να παρατείνει, για τη διάρκεια της εκστρατείας του 2023, την αρχή των προσωρινών παρεκκλίσεων από ορισμένες διατάξεις της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) που θεσπίστηκαν για το 2022. Η Επιτροπή ανέφερε ότι θα απαντήσει σύντομα στο Συμβούλιο σχετικά με το θέμα αυτό. Οι υπουργοί επιβεβαίωσαν επίσης την αυτάρκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) όσον αφορά τα περισσότερα γεωργικά προϊόντα, χάρη στην ΚΓΠ, και επιβεβαίωσαν την ικανότητα της ΚΓΠ να συμβάλει στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια,

Άλλα θέματα της συνόδου:

Αμοιβαιότητα των προτύπων για τα εισαγόμενα γεωργικά προϊόντα

Οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις πληροφορίες που παρείχε η Επιτροπή σχετικά με την πρόσφατα εγκριθείσα έκθεσή της σχετικά με την εφαρμογή των υγειονομικών και περιβαλλοντικών προτύπων της ΕΕ στα εισαγόμενα γεωργικά και αγροδιατροφικά προϊόντα.

Η έκθεση κατέδειξε την ικανότητα για την εφαρμογή μέτρων, σύμφωνα με τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου – ΠΟΕ, σε πολυμερή φόρουμ, διμερείς εμπορικές συμφωνίες ή μέσω της λήψης αυτόνομων μέτρων όταν ένα πρότυπο παραγωγής εισάγεται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Οι υπουργοί εξέφρασαν ικανοποίηση για την έκθεση και τόνισαν ότι σε διάφορους τομείς, όπως είναι η καλή μεταχείριση των ζώων, η οποία αναφέρθηκε από πολλές αντιπροσωπίες, είναι σκόπιμο να εξετάζεται η αμοιβαιότητα, ιδίως με την κινητοποίηση πολυμερών φόρουμ και διμερών διαπραγματεύσεων. Ζήτησαν επίσης να πραγματοποιείται τακτική παρακολούθηση των μέτρων που εφαρμόζονται ή σχεδιάζονται.

Αλιευτικές δυνατότητες για το 2023

Στην ίδια σύνοδο,η Επιτροπή ενημέρωσε τους υπουργούς για την πορεία εφαρμογής της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Οι υπουργοί ενημερώθηκαν και για την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με τις αλιευτικές δυνατότητες για το 2023, η οποία θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου 2022.

ΠΗΓΗ: ΕΕ – pelazkarabo.blogspot.com – Eπιτρέπεται η αναδημοσίευση με αναφορά της πηγής.