Του Νίνου Φένεκ Μικελίδη

Ένα ακόμη βραβείο προστέθηκε στα ήδη πολλά που κέρδισε η ταινία «Nomadland» (ανάμεσά τους και το Χρυσό Λιοντάρι της Βενετίας) της γεννημένης στην Κίνα και που εργάζεται τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ, σκηνοθέτριας, Κλόε Ζάο, γύρω από μια ηλικιωμένη γυναίκα που ζει σε ένα βαν στην Αμερικανική Δύση στη διάρκεια της μεγάλης ύφεσης.

Πρόκειται για το βραβείο καλύτερης ταινίας που απονέμει η Βρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου (BAFTA), με τη Ζάο να είναι η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία της Ακαδημίας, που κερδίζει αυτό το βραβείο μετά την Κάθριν Μπίγκελου η οποία το κέρδισε το 2010 για την ταινία της The Hurt Locker. Με την Κλόε Ζάο να κερδίζει επίσης το βραβείο σκηνοθεσίας, και την 64χρονη πρωταγωνίστριά της, Φράνσις Μακ Ντόρμαντ, να κερδίζει το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας. Ενώ ένα τέταρτο βραβείο απονεμήθηκε στον Τζόσουα Τζέιμς Ρίτσαρντς για τη φωτογραφία της ταινίας.

Στον 83χρονο ηθοποιό Άντονι Χόπκινς απονεμήθηκε το βραβείο καλύτερης ερμηνείας για την ταινία του «Ο πατέρας» που σκηνοθέτησε ο Γάλλος Φλόριαν Ζέλερ. «Καθόμουνα στο δωμάτιό μου και ζωγράφιζα», ανάφερε μετά την απονομή ο Χόπκινς, «και άκουσα τις όλο ενθουσιασμό φωνές από το διπλανό δωμάτιο. Σκέφτηκα: τι στο διάολο συμβαίνει; Νόμισα πως έβλεπαν ποδοσφαιρικό αγώνα. Και μπήκαν στο δωμάτιό μου και μου ανήγγειλαν πως κέρδισα.»

Η απονομή των βραβείων διεξήχθη στο Ρόγιαλ Άλμπερτ Χολ του Λονδίνου το βράδυ της Κυριακής, δυο βδομάδες πριν από την απονομή των Όσκαρ, και οι δυο απονομές που οι ημερομηνίες τους μετατέθηκαν εξαιτίας της πανδημίας, με τους βραβευμένους να αποδέχονται τα βραβεία τους ζωντανά από το σπίτι τους.

Η βραδιά ξεκίνησε με απότιση φόρου τιμής στον πρόσφατα αποθανόντα Δούκα του Εδιμβούργου, ο οποίος υπήρξε πρώτος πρόεδρος της BAFTA, από το 1959 μέχρι το 1966. Μόνο οι δυο παρουσιαστές της απονομής βρίσκονταν στο χώρο του Αλμπερτ Χολ, με δυο ηθοποιούς (ανάμεσά τους και τον Χιου Γκραντ) να εμφανίζονται αργότερα στον άδειο χώρο για να παρουσιάσουν κάποια από τα βραβεία της εκδήλωσης.

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

– Καλύτερης ταινίας: «Nomadland»
– Καλύτερης αγγλικής ταινίας: «Promising Young Woman»
– Καλύτερης ηθοποιού: Φράνσις ΜακΝτόρμαντ («Nomadland»)
– Καλύτερου ηθοποιού: Σερ Άντονι Χόπκινς («Ο πατέρας»)
– Καλύτερου β’ γυναικείου ρόλου: Yuh-Jung Youn («Μινάρι»)
– Καλύτερου β’ ανδρικού ρόλου: Daniel Kaluuya («Ο Ιούδας και ο Μαύρος Μεσσίας»)
– Καλύτερης σκηνοθεσίας: Κλόε Ζάο («Nomadland»)
– Καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας: «Another Round» του Τόμας Βίντερμπεργκ
Καλύτερου κινούμενου σχεδίου μεγάλου μήκους: «Soul» των Πιτ Ντόκτερ και Κεμπ Πάουερς
– Καλύτερου ντοκιμαντέρ: «Ο δάσκαλός μου το χταπόδι» της Πίπα Έλρικ και του Τζέιμς Ριντ