Το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης έδωσε δείγματα σταθερότητας στην αγορά και είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση των καταθέσεων τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μετά την αβεβαιότητα του πρώτου τετραμήνου ήρθε η ηρεμία που όπως υποστηρίζουν τραπεζικοί κύκλοι δείχνουν το οδικό χάρτη και το φθινόπωρο στο Μαξίμου.

Αν κλείσει γρήγορα η τρίτη αξιολόγηση μέχρι τον Νοέμβριο, τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα θα μπορέσουν να καλύψουν μέρος της «τρύπας» από τα κόκκινα δάνεια. Σχεδόν 1 δισ. ευρώ επέστρεψε στους λογαριασμούς, δίνοντας μια ανάσα στην κίνηση κεφαλαίων.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Δεκεμβρίου 2016 οι συνολικές καταθέσεις είχαν ανέλθει στα 132,1 δισ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα –νοικοκυριών και επιχειρήσεων– στα 121,4 δισ. ευρώ. Παρά τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, στο τέλος Απριλίου οι συνολικές καταθέσεις περιορίστηκαν στα 129,7 δισ. ευρώ (-2,4 δισ. ευρώ), ενώ οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στα 119 δισ. ευρώ.

Με την συμφωνία να διαφαίνεται οι εκροές σταμάτησαν και αντίθετα σημειώθηκε επιστροφή καταθέσεων: +400 εκατ. ευρώ τον περασμένο Μάιο και +1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Οπως σημειώθηκε, η ανοδική τάση των καταθέσεων συνεχίστηκε τον Ιούνιο και τον Αύγουστο και πλέον οι τράπεζες βρίσκονται ένα βήμα πριν από την πλήρη ανάκτηση των απωλειών του πρώτου τετραμήνου.

Βέβαια απέχουμε παρασάγγες από το επίπεδο των 164 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2014 και βλέπουμε με κιάλια τα 237,5 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2009.

Υπενθυμίζεται ότι την επόμενη εβδομάδα, την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου, θα τεθεί σε ισχύ η «χαλάρωση» και οι πολίτες θα μπορούν να πραγματοποιούν σωρευτική ανάληψη καταθέσεων ύψους 1.800 ευρώ ανά μήνα.

Επίσης επιτρέπεται και η πραγματοποίηση ανάληψης μετρητών έως του ποσοστού 50% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία, μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2017, επιστρέφουν από την αλλοδαπή σε υφιστάμενους λογαριασμούς, που τηρούνται σε πιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα, με διαδικασία οριζόμενη από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.  Η επιστροφή των κεφαλαίων από το εξωτερικό πρέπει να γίνεται με μεταφορά πίστωσης από άλλη τράπεζα (όχι μετρητά)