Με τη συνάντηση σήμερα του Αμερικανού ομόλογου του Ρεξ Τίλερσον, στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδος (11 το πρωί, τοπική ώρα), ξεκινά το πυκνό διήμερο πρόγραμμα των επαφών του στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Βασικό μήνυμά του θα είναι ότι η Ελλάδα είναι φάρος σταθερότητας στην περιοχή, το οποίο θα διατυπώσει και κατά τη συνάντηση με το νέο σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, τον υποστράτηγο Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδος (4 το απόγευμα τοπική ώρα).

Ο κ. Κοτζιάς κατά τις επαφές του θα αναφερθεί στα βασικά θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τις σχέσεις μας με τις βαλκανικές χώρες, καθώς και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τόσο στον κ. Τίλερσον όσο και στον κ. Μακμάστερ, αλλά και στους υπόλοιπους ανώτατους Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους της νέας διοίκησης Τραμπ, θα έχει την ευκαιρία να αναφερθεί στο ρόλο της Ελλάδας, στη γεωστρατηγική της σημασία και χρησιμότητα, τη συμβολή της στην περιφερειακή σταθερότητα και στη θέση της ως συμμάχου και συνομιλητή σε μία σειρά από σημαντικά θέματα, από την ενεργειακή συνεργασία και το προσφυγικό, μέχρι την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την άμυνα.

Εκτός από τις συναντήσεις του με τον κ. Τίλερσον, τον κ. Μακμάστερ και γερουσιαστές και βουλευτές του Κογκρέσου ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί, επίσης, με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων (AHI, AHEPA, national Coordinated Effort of Hellens, Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής, HALC), καθώς και με το προεδρείο της αμερικανοεβραϊκής οργάνωσης AIPAC.